28 maart 2024

NASA heeft een naam voor z’n Europa-missie bedacht: Europa Clipper

credit: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

De NASA heeft het plan om een ruimtevaartuig naar Europa te sturen, de maan van Jupiter die onder z’n dikke ijskorst vermoedelijk een vloeibare oceaan heeft. Deze week onthulden ze de naam van die missie: Europa Clipper, genoemd naar de zeilschepen uit de 19e eeuw, die uitgerust met drie masten snel en galant over de zeeën voeren. Ergens begin jaren twintig zou de Europa Clipper gelanceerd worden en dan na enkele jaren bij Europa aankomen. De sonde zou dan eens per twee weken langs Europa scheren en dat in totaal tussen de 40 en 45 keer. Bij die passages zou onderzoek worden gedaan naar de ijskorst en het inwendige, waarbij ze vooral willen weten of Europa’s onderaardse oceaan mogelijk leven bevat. Daarbij willen ze kijken of die oceaan de juiste temperatuur en chemische samenstelling heeft om leven mogelijk te maken. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. ” Daarbij willen ze kijken of die oceaan de juiste temperatuur en chemische samenstelling heeft om leven mogelijk te maken. ”

    Mij dunkt dat ze daar nog helemaal geen kijk op hebben :
    {Temperatuur}
    – In een nog niet zo lang verleden had men ook niet de mogelijkheid van (Aards)leven bij blacksmokers voor mogelijk gehouden, te weten ruim boven de 100°C.
    – Ook heb ik begrepen dat er (wederom op Aarde) (microbiologisch) leven is gevonden in de vrieskoud van Antarctica.
    {samenstelling}
    – We weten dan wel de samenstelling van aardsleven ( voornamelijk op waterbasis met veel Koolstofverbindingen. De belangrijkste elementen zijn C, O, H, N en verder wat S, P, Fe, Na, Cl en verder sporen van bijna alles wat moedernatuur te bieden heeft. ) maar deze lijkt niet werkelijk op de samenstelling van de aardse oceanen. Wel is voor eigenlijk al het leven HCN(blauwzuur) een dodelijk gif, maar ‘boze tongen beweren’ dat deze verbinding wellicht toch in de aardse oersoep van fundamenteel belang is geweest. Wat zegt dit alles over de Oceanen op Europa?
    Dat er geen geven kan zijn als men HCN aantreft? Of dat er geen leven kan zijn als wel geen HCN aantreft?
    Persoonlijk denk ik dat je alleen leven kan uitsluiten op het maantje Europa indien er slechts H2O gevonden wordt. Maar die kans lijkt mij akelig onmogelijk daar Europa uit hetzelfde basismateriaal is ontstaan als alle andere objecten van het stelsel-Sol.
    Zelfs als men verhoogde (of hoge) radioactiviteit aantreft, zou ik niet uitsluiten dat er leven is (geweest) op Europa.
    (Volgens mij sluit men leven op het huidige Mars nog niet eens uit….)

    Maar we zullen het meemaken : zo veel in de toekomst is deze Europa-missie niet.

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*