28 mei 2024

Stephen Hawking wordt astronaut

Credit: Virgin Galactic

De wereldberoemde natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking gaat de ruimte in. De beste man heeft van Sir Richard Branson, eigenaar van Virgin, een ticket gekregen…helemaal gratis en voor niets. Dat komt niet helemaal als een verrassing, aangezien Branson in 2015 het volgende bekend maakte:

Ik heb grote bewondering voor Professor Stephen Hawking, een onbetwist genie die de ogen van de mensheid geopend heeft voor de wonderen van het heelal, maar daarnaast ook een aardige en fijne man is. Hij is de enige persoon die van mij een gratis ticket van Virgin Galactic zal krijgen en hij staat op de lijst van toekomstige astronauten. Mits zijn gezondheid het toelaat, zal hij binnen een paar jaar de ruimte ingaan.

Hawking zal met zijn leeftijd van 75 jaar niet de oudste astronaut ooit zijn – die eer gaat naar John Glenn, die op een leeftijd van 78 jaar de ruimte in ging. Hawking zal wél de eerste astronaut met een spierziekte zijn, ALS om precies te zijn. Dat is een slopende ziekte die normaal gesproken binnen vijf jaar na de diagnose tot de dood leidt. De ziekte werd bij Hawking op zijn 21ste vastgesteld en de verwachting was dat hij de 25 niet zou halen. Inmiddels zijn we 50 jaar verder en geeft hij Magere Hein nog altijd het nakijken.

Hawking heeft aan Good Morning Britain vertelt dat hij nooit had verwacht deze kans ooit te krijgen. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen het verlossende telefoontje kwam. “Ja, natuurlijk” was direct zijn antwoord. Hawking verwacht dat de ruimtereis hem evenveel vreugde zal brengen als zijn drie kinderen.

De reis zal plaatsvinden in een SpaceShipTwo, een herbruikbaar ruimteveer van het commerciële ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. Hawking is altijd een groot voorstander geweest van commerciële ruimtevaart en bewondert Virgin Galactic voor hun rol bij het “democratiseren van de ruimte”.

Bron: Futurism

Share

Comments

  1. “… en geeft hij Magere Hein nog altijd het nakijken.”

    😀

    Ik weet niet precies wat de spierziekte ALS met een lichaam doet, maar ik kan me zo voorstellen dat de situatie van gewichtsloosheid vooral dan een enorme opluchting moet zijn. 😕 🙂

    [ Met een beetje mazzel komt Professor Stephen Hawking dankzij de vlucht nog tot extra heldere wetenschappelijke inzichten. ]

    Groet, Paul

  2. Zijn eerste wens was om in een zwart gat op te gaan en heel even te stralen (echte Hawking straling), maar nu deze volgens hem niet meer bestaan “there are no black holes” is dit zeker en vast zijn tweede wens….

Speak Your Mind

*