19 april 2024

Uitbarsting van protoster geeft nieuwe vorm aan stellaire kinderkamer

Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); C. Brogan, B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

Deze afbeelding, gemaakt met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) in Chili, toont gloeiend stof in de protosterrenhoop NGC 6334I. Bij het bestuderen van deze stervormingswolk in de Kattenpootnevel (NGC 6334) met zowel ALMA als de Submillimeter Array (SMA) in Hawaï konden astronomen zien dat er iets gebeurd was dat een stellaire kinderkamer binnen een verrassend korte tijdsperiode volledig verandert.

Bekend is dat jonge sterren in protosterrenhopen gevormd worden wanneer gaswolken zo compact worden dat ze onder hun eigen zwaartekracht beginnen in te storten. Na verloop van tijd worden er schijven van stof en gas rond deze ontluikende sterren gevormd waardoor er materiaal naar hun oppervlak stroomt dat hen doet groeien.

Deze nieuwe opname van ALMA toont een zware protoster die diep binnenin deze stellaire kinderkamer vol stof genesteld is. De ster-in-wording ondergaat een intense groeispurt, waarschijnlijk veroorzaakt door een lawine van gas die op haar oppervlak terechtkwam. Dit nieuwe materiaal waarmee ze gevoed wordt, doet de protoster bijna 100 keer feller schijnen dan voorheen. De ontdekking van deze uitbarsting ondersteunt de theorie dat jonge sterren enorme groeispurten kunnen ondergaan die hun omgeving van vorm veranderen.

Bron: European Southern Observatory

Share

Speak Your Mind

*