19 april 2024

Europese conferentie over ruimtepuin half april in Duitsland

Credit: ESA

De zevende European Conference on Space Debris vindt plaats van 18 tot en met 21 april. De conferentie over ruimtepuin en het terugdringen daarvan wordt gehouden bij ESA’s Space Operations Centre in het Duitse Darmstadt. De European Space Conference biedt een uniek forum waar vooraanstaande wetenschappers, ingenieurs, managers, academici, industrieleiders en beleidsmakers uit alle ruimtevaartlanden met elkaar in gesprek gaan.

Ruimtepuin

Credit: ESA

Vandaag de dag zweven er zo’n 750.000 objecten van 1 centimeter of groter in een baan om de aarde. Met gemiddelde snelheden tot 40.000 km/h kan zo’n klein stukje ruimtepuin een ravage aanrichten bij een botsing met een satelliet. Een inslag is vergelijkbaar met die van een exploderende handgranaat. Ongeveer 18.000 van deze stukken ruimtepuin zijn groot genoeg om te volgen met krachtige beveiligingssystemen. Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gebruiken die verzamelde data om botsingen te voorkomen.

Wanneer stukken ruimtepuin met elkaar in botsing komen, veroorzaken ze weer nieuwe, kleinere stukken puin die een gevaar voor onze satellieten kunnen vormen. Deskundigen geloven dat zulke botsingen nu al plaatsvinden en stellen tegenmaatregelen voor om het probleem de kop in te drukken.

De conferentie

De zevende editie van de European Conference on Space Debris is de grootste bijeenkomst in zijn soort. De conferentie wordt geopend door ESA-directeur Jan Woerner en NASA’s voormalige ruimtepuin-onderzoeker Donald Kessler. Tijdens de conferentie zullen sprekers ingaan op actuele onderwerpen zoals vermijdingssystemen, nieuwe concepten voor verwijdering van ruimtepuin en de uitrol van een groot stelsel van nieuwe telecommunicatiesatellieten. Bron: ESO.

Share

Speak Your Mind

*