25 mei 2024

Jawel, voor het eerst heeft SpaceX een refurbished raket gelanceerd

Credit: SpaceX/NASA

Het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX van ondernemer Elon Musk heeft al een behoorlijk lange staat van dienst in het produceren en lanceren van raketten, maar sinds gisteren hebben ze weer geschiedenis geschreven. Voor het eerst hebben ze namelijk een ‘reburbished’ raket gelanceerd, een raket waarvan de eerste trap – de ‘core stage’ – bij een eerdere vlucht is gebruikt en die na grondige inspectie opnieuw wordt gebruikt. Al ruim een jaar weet SpaceX die eerste trap een verticale zachte landing te maken, zowel op land als op het platform ‘Of Course I Still Love You’ midden op zee. Die trap is afgelopen vrijdagnacht om 00.27 uur Nederlandse tijd bij een lancering vanaf  platform 39A op Florida’s Kennedy Space Center opnieuw gebruikt. Met de lancering werd succesvol een SES-10 communicatiesatelliet in een baan om de aarde gebracht. En het succes werd helemaal compleet, toen de eerste trap opnieuw een zachte landing te maken op het drijvende platform. Dat alles is te zien in onderstaande video.

Door het hergebruik (‘reusability’) van raketten denkt Musk dat de ruimtevaart een stuk goedkoper zal gaan worden. De lancering van de Falcon 9 is niet de eerste keer dat een raket wordt hergebruikt – Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, wist al in januari een raket voor de tweede keer te lanceren, die een hoogte van rond de honderd kilometer wist te bereiken – maar die raket is een stuk kleiner dan de Falcon raket én hij kwam slechts tot een hoogte van honderd kilometer, terwijl de raketten van SpaceX een stuk hoger vliegen, om bijvoorbeeld satellieten in een baan om de aarde te krijgen of om het internationale ruimtestation ISS te bereiken. Musk zit trouwens ook niet stil, want hij liet via een tweet al weer een nieuwe ambitie blijken:

Voor de lancering vrijdagnacht werd ‘Core 1021’ gebruikt, die op 6 april 2016 voor het eerst werd gelanceerd, een missie waarbij de Dragon capsule naar het internationale ruimtestation ISS werd gebracht. Musk is ook bezig met de voorbereidingen voor de eerste lancering van de opvolger van de Falcon 9, de Falcon Heavy, die naar verwachting in de zomer van 2017 in gebruik genomen wordt. Bron: NASA Spaceflight + Nu.nl.

Share

Comments

 1. Geschiedenis schrijven? Maar raketten recyclen recyclen gebeurt toch al sinds de space shuttle? Of is dat geen raket omdat hij niet de goede vorm heeft?

  • Enceladus zegt

   De Space Shuttle was geen raket, maar een ruimtevoertuig dat gelanceerd werd op een raket. Het gaat dus om de aandrijfeenheid die nu gerecycled wordt.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Martin Schoenmaker zegt

   De manier waarop de Space Shuttle hergebruikt werd, zorgde voor enorme kosten voor het gevaarte nog eens kon opstijgen. De SpaceX methode zorgt ervoor dat de raket met minimale inspanning gereed gemaakt kan worden voor een hernieuwde lancering.

   De volgende stap die SpaceX zal nastreven is het uitvoeren van een lancering binnen 24 uur nadat een eerste trap geland is van een vorige vlucht.

   Tevens is men al aan het testen om niet alleen de eerste trap maar ook de fairings (de schil die om de satelliet zit en een aerodynamische punt aan de raket vormt) te laten terugkeren voor hergebruik. Bij de lancering van dit artikel werden ook al de fairings terug op aarde geland.

   Ook spreekt men al over het laten landen van de tweede trap.

 2. Het is natuurlijk heel knap allemaal. Maar het artikel noemt het recyclen van de raket geschiedenis schrijven. Maar dat deed de space shuttle in 1981.

Speak Your Mind

*