Van aardappelen, tomaten en mosterdzaadjes wisten we al dat die geschikt zijn om onder de barre omstandigheden op Mars te kunnen kweken. Maar nu blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Wageningen dat ook bruine bonen (Phaseolus vulgaris), de groente die Bartje uit Drenthe niet wenste te eten, daar op de Rode Planeet zouden kunnen groeien. En daarmee lijkt het assortiment aan voedsel dat ter plekke op Mars kan worden gekweekt – in situ voedselvoorziening zoals dat wordt genoemd – te groeien. De NASA, SpaceX en andere organisaties zijn met het oog op toekomstige bemande Marsmissies druk bezig om te kijken hoe voedsel op de droge Marsbodem kan worden gekweekt. In Wageningen hebben ze de omstandigheden op Mars experimenteel nagebootst en vervolgens gekeken welke ingrediënten nodig zijn om de zaadjes van de bruine bonen te laten ontkiemen.
Zoals astronaut Mark Watney (Matt Damon) in de film The Martian met de aardappelen deed (zie afbeelding hierboven), zo lukte het ook de Wageningse wetenschappers: door een mix van periodiek irrigeren met water en LED-lampen konden de zaadjes ontkiemen en kwamen er bonenplantjes tevoorschijn! AH kan z’n actie met moestuintjes nu ook op Mars voortzetten! 🙂
Mmm, iets zegt me dat als toekomstige astronauten die bruine bonen gaan consumeren, de atmosfeer op Mars (in ieder geval in hun verblijf) er niet bepaald op vooruit gaat. 😉
groet,
Gert (Enceladus)
Nou daar zeg je wat, wie weet dat die ‘biogassen’ juist wel goed zijn voor de Martiaanse atmosfeer.
Het is ongetwijfeld een vorm van terraforming waar nog niemand aan gedacht heeft. Misschien moet Elon Musk ook maar wat ruimte voor koeien reserveren bij zijn missies naar Mars? Dan komt het met het methaangehalte op die planeet in rap tempo goed. 🙂
groet,
Gert (Enceladus)
Ah….dat zal een heuglijken dag worden, eentje voor in de geschiedenisboekjes…de dag van de eerste “Marsruft”!!!
Shit….ben ik er effe mooi “ingestonken”….heb nu pas in de gaten dat het een 1 April grap is….zucht, het is en blijft een klotendag voor de goedgelovigen van geest..hihi!!!
Dit was een 1-april grap he?
Yep. 😀
Poepgoed! 😉
groet,
Gert (Enceladus)
Bruine bonen, voor een duidelijk signaal in het universum
Hij blijft leuk! 🙂
groet,
Gert (Enceladus)
Hmm, gezien het feit dat bacteriën er niet kunnen overleven zal zo’n “marsruft” tot in de eeuwigheid blijven stinken. Het verder maar de vraag of zo’n “marsruft” op Mars blijft en niet langzaam in de ruimte verdwijnt.
Ik heb niet zoveel met dit ‘goede’ nieuws. 🙁
Groet, Paul
Ah ja… Bartje, jij bid nie veur bruune boon’n..da’s waar ook
Ik vind bruine bonen wel lekker hoor, met gebakken spekreepjes, 300 gram kipgehakt, 2 rode uien, 1 rode puntpaprika, 1 groene paprika, 2 fijngesneden wortels, eetlepeltje chilipoeder(of 2 rode chilipepers), met Keltisch zeezout op smaak brengen en 120 gram gekookte zilvervliesrijst erdoor mengen…
Omnomnom!
En wenst U er echt een delicaat menu van te maken,
dan dient U daar Marskrab aan toe te voegen 🙂
Me dunkt dat jullie het eerste interstellaire kookboek kunnen gaan samenstellen. 🙂
groet,
Gert (Enceladus)
Wie weet, Gert. Altijd handig zo’n kookboek als jij op Mars je (Marskrab) eetcafé begint samen met Mardi. Misschien ontdekken ze ook nog wel eens heerlijke noten op Mars…dan zou Monique’s Notenbar wel leuk staan op die rode planeet
Me dunkt dat de invoer van “Keltisch zeezout” bovenstaand recept wel erg prijzig maakt. De rest van de ingrediënten lijken mij hernieuwbare grondstoffen…, ook op Mars. 😉
Misschien kunnen we een lokale bron van Natriumchloride aanboren met ’trace’-stofjes (die ook in dat Keltisch zout zitten).
Groet, Paul (Bartje)
Het Keltisch zeezout zou met een raket van Elon Musk naar Mars kunnen. Op Mars betalen we hem uit met zout=sel=salaris én een diner voor twee in het Marskrab Eetcafé
Maarrr… het is ook een idee (als jij graag wilt boren), om daar “Pauls zoutboorbedrijf” op te zetten