3 maart 2024

Mars, Mars en nog eens Mars

Credit: NASA

Mars kwam de laatste tijd diverse malen in nieuwsberichten voorbij drijven. Een overzicht:

  • De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil in 2020 samen met de Russische partner Roscosmos een rover naar Mars sturen, de ExoMars 2020 missie (zie afbeelding hierboven). Onlangs maakte de ESA bekend dat er nu twee kandidaat-landingsplaatsen zijn geselecteerd: Oxia Planum en Mawrth Vallis. Meer info over het hoe en waarom van deze plaatsen en van de missie, die de opvolger is van de ExoMars 2016 missie die vorig jaar plaatsvond, vind je in de bron: ESA.
  • Dan was daar het nieuws dat het met de van aluminium gemaakte wielen van de Marsrover Curiosity slecht gesteld is.

    Credit: NASA

    Is eigenlijk niets nieuws, maar het wordt er allemaal niet beter op. Met name het linker middelste wiel schijnt serieuze problemen te kennen. “While not unexpected, this damage is the first sign that the left middle wheel is nearing a wheel-wear milestone”, aldus de NASA onlangs in een statusrapport. Bron: NASA.

  • Dan was daar het ‘nieuws’ afgelopen zaterdag, dat de CERN bekend maakte en dat de ontdekking betrof van een antieke deeltjesversneller op Mars, yep je leest het goed, een ‘ancient particle detector detected on Mars‘. Je zou er bijna in gaan geloven, ware het niet dat je afgelopen zaterdag alle nieuws met enige argwaan moest bekijken, zoals het nieuws dat er ook bruine bonen op Mars kunnen groeien.
  • Tenslotte wil ik een video met jullie delen, die je MOET zien, een video waarin de Finse filmmaker Jan Fröjdman ons aan de hand van bewerkte beelden van NASA’s HiRISE camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter meeneemt in een adembenemende driedimensionale vlucht over de landschappen van Mars. Even op full screen zetten, luidsprekers vol aan en genieten maar! Bron: Wired.A FICTIVE FLIGHT ABOVE REAL MARS from Jan Fröjdman on Vimeo.
Share

Comments

  1. Prachtige video met heerlijke muziek. de zogenaamde elektronische geluidjes van de HiRISE camera of MRO hoeven van mij niet perse…….daar schrik je je gek van als je oordopjes in hebt op volume MAX.

Speak Your Mind

*