28 maart 2024

We zijn NU middenin de opname van de foto van het centrale zwarte gat van de Melkweg

Credit: Scott Noble/RIT

Tussen 5 en 14 april nemen ze met de Event Horizon Telescope (EHT) telescoop één lange opname van Sagittarius A*, het ruim vier miljoen zonsmassa’s zware zwarte gat in het centrum van de Melkweg – zoals eerder gemeld. We zitten daar dus nu – anno 9 april 2017, de dag van de Marathon in Rotterdam – exact middenin. De EHT is een wereldomspannend netwerk van acht bestaande telescopen op zeven locaties, waardoor een virtuele telescoop ontstaat met de grootte van bijna de aarde. Nog nooit eerder hebben zoveel telescopen samengewerkt om een zwart gat in kaart te brengen. De techniek om tot de vereiste resolutie/scherpte te komen heet VLBI (Very long baseline interferometry). Met de EHT hopen ze de ‘schaduw’ van de waarnemingshorizon van Sgr A* te kunnen zien, die je gesimuleerd ziet in de afbeelding hierboven.  Hieronder de beste opname die we tot nu toe hebben van Sgr A*, eentje in röntgenlicht.

Credit: X-ray: NASA/UMass/D.Wang et al.; IR: NASA/STScI

OK, de opname van de EHT van Sgr A* duurt tot 14 april. Hebben we dan op 15 april op internet dé eerste foto van het centrale superzware zwarte gat van het Melkwegstelsel? Nee, helaas niet. In totaal gaat er 1 petabyte aan data naar het Haystack Observatory in Westford, Massachussets (VS) en dat moet nog worden verwerkt.  Het duurt nog maanden voordat die analyse gedaan is en er een foto gereed is. Verwachting is dat we de eerste foto van Sgr A* pas begin 2018 kunnen zien. Nog even geduld mensen! Bron: Astrobob.

Share

Comments

  1. Prachtig. Eigenlijk een raar idee om een zwart gat te zien. Ik ben al blij om vanavond Jupiter met 4 maantjes te zien 🙂

  2. rob heijd zegt

    Jupiter en z’n maantjes is wel leuk, maar ik zie toch echt liever een zwart gat hoor Lisa!

    • Haha Rob. Dat is ook zo. Het is ongelofelijk knap vanwege de techniek, maar ook de verwerking van al die data tot een acceptabele foto. Ik hoop dan ook dat dit onderzoek tot meer inzicht zal leiden.
      Maar als beginnend amateurastronome vond ik gisteravond Jupiter met 4 maantjes echt geweldig om te zien. Na Venus en Mars, maar natuurlijk ook de Maan en de Orionnevel de afgelopen 3 maanden, is “daarbuiten” ongelofelijk fascinerend. Nu is m’n astronomiecoach Jan Brandt natuurlijk ook wel erg inspirerend :-).

  3. rob heijd zegt

    Hmmmm, als ik nog even doorspaar voor een grote, lange, stevige telescoop, ga ik me ook aanmelden als coach. Wil gewoon de grootste hebben!

  4. rob heijd zegt

    Ach, we studeren gewoon verder, succes met je projecten.

Speak Your Mind

*