7 november 2024

Ruimterots gevonden die aan spookrijden doet

De omloopbaan van 2015 BZ509 in vergelijking met die van de overige Jupiter-Trojanen. Klik op de afbeelding voor een korte animatie. Credit; 2017 Western U., Athabasca U., Large Binocular Telescope Observatory.

Astronomen hebben een planetoïde ontdekt die de omloopbaan van Jupiter deelt, maar deze in tegengestelde richting voltooit – tegen het verkeer in dus. De ruimterots in kwestie gaat door het leven als 2015 BZ509 en is een zogenaamde Trojaan – een groep van planetoïden die de omloopbaan van Jupiter delen. De meeste Trojanen draaien echter in dezelfde richting rondom de zon als Jupiter, maar 2015 BZ509 is een uitzondering.

Het is de eerste zogenaamde retrograde (“tegengestelde”) planetoïde is is gevonden in dezelfde omloopbaan als een grote planeet. Er zijn nog eens 94 retrograde planetoïden bekend in het zonnestelsel, maar die bevinden zich allemaal op grote afstand van de planeten. Dat is ook logisch. Als je een spookrijder bent, dan wil je liever geen monstertruck op de weg tegenkomen!

Vreemd genoeg lijkt de omloopbaan van 2015 BZ509 vrij stabiel te zijn. Volgens de betrokken astronomen bevindt de spookrijdende planetoïde zich al miljoenen jaren in deze situatie. Maar wacht eens even: als 2015 BZ509 inderdaad retrograad is én de omloopbaan van Jupiter deelt, waarom komt het niet tot een botsing? Nou, dat komt doordat bij iedere passage de onderlinge afstand tussen 2015 BZ509 en Jupiter nog altijd zo’n 176 miljoen kilometer bedraagt.

Toch is dat voldoende voor de planetoïde om de zwaartekracht van Jupiter te voelen, zodat de planetoïde een klein beetje van baan veranderd. Simulaties hebben uitgewezen dat dit er juist voor zorgt dat 2015 BZ509 in een “veilige” omloopbaan blijft. Grote vraag is natuurlijk hoe de planetoïde in zijn merkwaardige omloopbaan terecht is gekomen. Vermoedelijk gaat het om de uitgebluste kern van een komeet. In tegenstelling tot planetoïden, hebben kometen veel vaker de neiging om tegen het verkeer in te gaan.

Het volledige vakartikel van het onderzoek kan hier ingezien worden.

Bron: New Scientist

Share

Speak Your Mind

*