Onderzoekers van SRON Netherlands Institute for Space Research in Utrecht en de Universiteit van Amsterdam (UVA) werken aan mogelijke nieuwe manieren om meer te weten te komen over de geboorte van planeten. Ze gebruiken daarvoor het schimmenspel dat zich afspeelt bij een jonge ster.
Planeten komen voort uit restanten van het proces waarin sterren worden geboren. Het materiaal voor planeten komt uit afgeplatte schijven met materie die rond jonge sterren draaien. Met huidige telescopen kunnen wetenschappers afbeeldingen van zulke schijven maken met een resolutie als nooit tevoren. Maar inzoomen op het gebied zeer dicht bij de ster blijft voorlopig onhaalbaar, onder meer omdat het licht van de nieuwe ster daar zo fel is dat dat het zicht op kleinere dingen op die plek verblindt.
Wat we van zo vlak bij de ster wel kunnen zien, is het schimmenspel dat de materie projecteert op de grotere structuren rondom de ster. Michiel Min van SRON werkt samen met onder andere collega’s Tomas Stolker en Carsten Dominik van de UVA aan technieken om met gebruik van deze schaduwen de planeetvorming in de omgeving dichtbij de ster gedetailleerder in kaart te brengen.
Deze schaduwen lijken namelijk interessante verrassingen in petto te hebben. Ze verraden bijvoorbeeld krommingen in de schijf, wellicht veroorzaakt door een zwaar object dichtbij de ster, of turbulent veranderende verdikkingen en opborrelende wolken materie. Al deze fascinerende en onverwachts dynamische processen kunnen ons helpen in onze zoektocht naar antwoorden over hoe planetenstelsels ontstaan en wat ten grondslag ligt aan de grote verscheidenheid aan exoplaneten die we vandaag de dag ontdekken.
Het volledige vak-artikel van het onderzoek kan hier ingezien worden.
Bron: SRON
Speak Your Mind