22 mei 2024

Dit schijnt de grootste amateur-telescoop ter wereld te zijn

Credit: Steve Dodds

Hij gaat door het leven als de ‘Mike Clements Telescoop’ en met een spiegeldiameter van 1,8 meter (70″) schijnt het de grootste amateur-telescoop ter wereld te zijn. Eigenaar en bouwer is, zoals je al kunt vermoeden, Mike Clements, woonachtig in het Amerikaanse Utah, waar de nachten nog behoorlijk donker kunnen worden. Onlangs heeft Clement zijn telescoop een nieuw onderkomen gegeven, het Stansbury Park Observatory Complex (SPOC) van het observatorium van de Salt Lake Astronomical Society – ik vermoed dat Clement’s huis voor de bijna 14 meter lange telescoop iets te klein werd.

Credit: Steve Dodds

De bedoeling is dat het nieuwe onderkomen bij SPOC op 1 mei gereed is en dat dan de telescoop in gebruik kan worden genomen. Bron: Cosmoquest.

Share

Comments

 1. Ok ok. Size matters ????

 2. Ik vrees in dit geval van wel. 😉

 3. Jurgen Kobierczynski zegt

  Als uw hobby een probleem wordt:
  https://www.youtube.com/watch?v=r48hUMz3kdQ

 4. Jan Brandt zegt

  Jemig de pemig, zeg…..het mot nou echt niet gekker worden….eh…en wat voor monstertransport gebruikt die gozer in hemelsnaam voor het vervoer van dit “gebakkie” van en naar “zijn Utah-biesbos-waarneemstekkie”???? En dan lekker ontspannen (??) waarnemen op een wiebelladdertje op 6 meter hoogte of heeft ie dan ook nog ergens in zijn oculairenkoffertje naast zijn “regenton-naglers”een heuse hoogwerker verstopt zitten??? Ofwel…..heel leuk allemaal…enne…zelfs voor het bekijken van 3C327 zal je wel een lasbril nodig hebben…maarre…hoe vaak gebruik je zo’n kreng nu echt, vraag ik mij dan nu wel effe af??? Groetjezzzz van een toch stiekum best wel beetje jaloerse 40cm Dobson-coureur.

 5. Ik vrees dat die Mike Clements jouw 40 cm spiegel als vangspiegel zou gebruiken. 🙂

  • Jan Brandt zegt

   Boehoehoe….wel ja joh, wrijf het er maar effe lekker diep in..hihi!!
   Maarre….je zou nog weleens behoorlijk gelijk kunnen hebben ook.. want..eh… met dit giga formaatje hoofdspiegel en deze relatief korte bouwlengte/openingsverhouding zal er zeker een forse vangspiegel (minimaal 20cm plus!?!) bovenin gemonteerd zitten.

Speak Your Mind

*