14 juni 2024

Nieuwe NASA-foto’s laten zien hoe licht de aarde ’s nachts is

Europa ’s nachts. Credit: NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using Suomi NPP VIIRS data from Miguel Román, NASA’s Goddard Space Flight Center

NASA heeft nieuwe nachtfoto’s vrijgegeven van de aarde. De foto’s zijn niet alleen mooi, ze geven ook een beeld van de verspreiding van bevolkingscentra over de wereld. Binnenkort wil NASA dagelijks updates beschikbaar gaan stellen waarmee wetenschappers bijvoorbeeld kunnen zien waar de stroom is uitgevallen na een ramp, waar illegaal wordt gevist en wat de effecten zijn van oorlog op de stroomvoorziening.

Nieuwe ‘nachtkaart’ van de aarde. Credit: NASA EARTH OBSERVATORY / SUOMI NPP VIIRS DATA

Het exact meten van lichtbronnen op aarde is moeilijker dan het misschien lijkt. De wetenschappers van NASA maken gebruik van de data van een satelliet die in 2011 is gelanceerd, de NASA-NOAA Suomi National Polar-orbiting Partnership-satelliet. Die maakt met de 275 kg wegende Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) haarscherpe foto’s, maar het licht dat de maan weerkaatst kan voor flinke lichtvervuiling zorgen. Ook bewolking, veranderende begroeiing en sneeuw en ijs veranderen het licht. Met speciale software kunnen de onderzoekers die effecten weer teniet doen. De lichtkaart van de aarde is hier te downloaden in twee smaken, klein en groot:

Download 2016 “Earth at Night” map: 8 MB jpg | 266 MB jpg

Bron: NOS + Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*