18 april 2024

Astronaut André Kuipers zoekt contact met het heelal (Update: terugkijken)

Credit: ESA

“Zijn wij alleen in het heelal, of krioelt het er van het leven?” Dat is de vraag die ruimtevaarder André Kuipers stelt in het tv-programma ‘Kuipers zoekt contact’, dat donderdag 20 april om 21.15 uur op NPO 1 wordt uitgezonden. Hierin is het verslag te zien van zijn persoonlijke zoektocht naar het antwoord op deze vraag die de mens altijd heeft geïntrigeerd. Kuipers heeft diverse vragen: hoe waarschijnlijk is het dat er elders leven is? Hoe zoeken we daar naar? Wat kunnen we verwachten van die zoektocht? En ook: hoe zal dat leven er uit zien als we het eenmaal hebben gevonden? Groene mannetjes, of iets heel anders, iets wat letterlijk onvoorstelbaar is zelfs? En niet in de laatste plaats: wat zou er op aarde veranderen als we eenmaal zeker weten dat we niet alleen zijn?

Breakthrough Listen Initiative

In de VS wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar buitenaards leven. Zo is er het Breakthrough Listen Initiative, waarbij groots wordt ingezet op het ontvangen van signalen van leven diep in de kosmos. Wat levert zulk onderzoek op? André maakt een rondgang langs deze instituten en belicht de meest recente ontdekkingen en inzichten. Bron: Radio.nl.

Terugkijken

Wilt u het geheel terugkijken? Dat kan via deze link. Mensen die vanuit het buitenland de aflevering willen zien, kunnen hiervoor gebruik maken van Hola om de server te foppen. Maak je niet druk, dat is helemaal legaal. Nog wel….;)

Share

Comments

 1. Monique zegt

  “Wat kunnen we verwachten van die zoektocht? En ook: hoe zal dat leven er uit zien als we het eenmaal hebben gevonden?” Monique What!

  André Kuipers was bij Pauw te gast. Kort en krachtig wist hij te vertellen hoe het zit en wat er eventueel verwacht kan worden.
  In het begin dacht ik even dat het weer de bekende kant op zou gaan (ha ha UFO’s, Roswell etc), maar Kuipers had er zelf eentje gezien (trigger), het bleek een draaiende satelliet waarbij de zon op de zonnepanelen scheen waardoor het een knipperende UFO leek.

  “Wie gelooft er in buitenaards leven?” Niemand durfde “ja” te roepen of een hand op te steken. Na de duidelijke uitleg van Kuipers was die drempel ineens een stuk lager. Ze hingen aan z’n lippen en je zag ze denken.
  Na Coen Vermeeren (hij neemt UFO waarnemingen door astronauten, piloten en burgers serieus, al is er geen bewijs door gebrek aan onderzoek of kennis), is ook André Kuipers overtuigt dat wij vast niet de enige levende wezens in het universum zijn (moet ook bewezen worden)

  ‘Kuipers zoekt contact’, donderdag 20 april om 21.15 uur op NPO 1
  Op donderdag 20 april om 20:15 ben ik jarig!Monique Party Blower
  Een astronomisch “cadeautje” …ik ga kijken! Monique Mischievous Grin

  Datum.nl:
  http://www.datum.nl/20-4-1962?q=20-04-1962
  https://www.kalender-365.nl/maankalender/1962/april.html
  http://www.online-kalender.nl/goede-vrijdag-1962.html

 2. Monique zegt

  Dank je Gert.. en nog sorry dat ik in december “Gefeliciteerd met je 55ste verjaardag” op de kaart had geschreven (hihi). Omdat we leeftijdsgenootjes zijn dacht ik dat jij ook 55 jaar was geworden Sheepish Monique Smile
  En dat terwijl we astronomisch gezien nog maar prematuurtjes van 54 jaar waren.

  Ik heb een Nespresso Inissia voor m’n verjaardag gekregen. Vanavond met een lekker bakkie koffie lungo naar André kuipers kijken.

  • Enceladus zegt

   Ha ha, de komende 8 maanden ben jij weer de oudste hoor.
   En lekker, die koffie. Heb ook zo’n apparaat. Kun je voortaan met een lekker bakkie koffie naar buiten als je sterren gaat kijken.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Tsjaaa bazin boven bazin. De oudste ben ik hahaha….. Monique, hoe krijg je toch die foto’s in je reactie? Op m’n foon lukt dat niet.

 3. Monique, gefeliciteerd met je verjaardag! Veel plezier met de koffie, gebak én André Kuipers als kers op de taart. 😀

 4. Monique zegt

  Dankjewel Arie. De koffie smaakte heerlijk en straks samen met manlief John (a.k.a. Opie) op de bank aan de wijn Monique Mischievous Grin
  Zondag vieren we het met de familie.

 5. Monique zegt

  Damn, da’s waar ook. Lisa is ouder dan ik Monique Suspecting

  Over het tv-programma:
  Het tv-programma was heel leerzaam voor mensen die zich niet zo bezighouden met sterren, planeten, buitenaards (intelligent) leven en afstanden. Waar ik om moest gniffelen was het onderwerp UFO/Roswell. Decennia lang (sinds 1947) is het Roswell incident een welles/nietes onderwerp waarover het laatste woord nog niet is gesproken.

  Maar…André Kuipers weet het (die indruk kreeg ik althans) Het Roswell incident betreft een misverstand. Zo’n verhaal is achteraf te verklaren volgens hem. Het ging om militaire oefeningen, weerballonnen, (crash)test dummies o.i.d (oeioeioei Monique's Embarrassing Moment )
  Edgar Mitchell dacht daar anders over (R.I.P. Edgar)
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Edgar_Mitchell
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Roswellincident

  @Lisa: Aha, jij wilt dus ook met je koffiemachientje op het blog? Mischievous Monique Smile

  Volgens mij kunnen AB bezoekers alleen een link plaatsen naar een foto, site of afbeelding van internet.
  In de Astrocorner zou dat wel mogelijk moeten zijn voor bezoekers (denk ik)
  Daar kun je via img (helemaal onderaan) een link invoeren van je foto of andere afbeelding van internet.
  http://www.astroblogs.nl/forums/forum/astrocorner/
  Scroll naar beneden, klik op “img” en plaats de link
  Klik eventueel op “Visueel” om te zien of het werkt. Daarna op verzenden.

  Een andere optie: er zou naast de Astrocorner een “Link(e)bar” geopend kunnen worden. Bezoekers zouden daar een link kunnen plaatsen en aangeven bij welke reactie en blog dat kan. Een van de medewerkers zou (na beoordeling) zoiets kunnen uitvoeren.
  (Geen goed plan, wel over nagedacht)
  Monique Thinking

Speak Your Mind

*