18 april 2024

Cassini kiekt de aarde én de maan tussen de ringen van Saturnus door

Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Het Amerikaanse ruimtevaartuig Cassini heeft op 12 april bovenstaande foto gemaakt, waarop de ringen van Saturnus en daar tussendoor ook de aarde zichtbaar zijn, een klein lichtpuntje – a pale white dot, zou Carl Sagan vast hebben gezegd. Op dat moment stond de aarde 1,4 miljard km van de sonde en Saturnus vandaan. Op dat moment stond de zuidelijke Atlantische Oceaan naar Cassini toe gekeerd, al valt dat op de foto niet te zien. Zoom je in op de foto dan is zelfs de maan te zien, links van de aarde.

Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Komende woensdag 26 april gaat Cassini echt beginnen aan de laatste fase in de zogeheten ‘Grand Finale’ van zijn in 2004 begonnen missie, als de sonde zijn eerste vlucht gaat uitvoeren tussen de ringen van Saturnus en de planeet zelf, een gebied dat ‘slechts’ 2400 km breed is. In totaal gaat Cassini 22 van die duikvluchten uitvoeren, die best risicovol zijn omdat niet zeker is of het gebied waar ‘ie vliegt helemaal schoon is. Als een soort van opwarmertje voor de eerste, spannende duikvlucht liet Jason Major (Lights in the Dark) ons deze foto zien, die op 19 april door Cassini is gemaakt en waarop je voor het eerst de ringen echt opgelost ziet in losse delen, vermoedelijk kleine ijsbrokken! Het is nog wel een ‘ruwe’ foto, die ongekalibreerd is door de wetenschappers van de NASA, maar toch…

Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Bron: NASA + JP Major op Twitter.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Rond deze tijd zouden we weer contact moeten krijgen met Cassini. Hopelijk in de loop van de middag de eerste foto’s. Ik ben benieuwd!

Speak Your Mind

*