13 juli 2024

Sterrenkundige en tv-persoonlijkheid Chriet Titulaer overleden

Credit: Sjakkelien Vollebregt / Anefo – Edited version of Nationaal Archief

De van oorsprong uit Hout-Blerick afkomstige sterrenkundige, wetenschapper en televisiepersoonlijkheid Chriet Titulaer is afgelopen weekeinde overleden. Dat bevestigen familieleden zondagavond desgevraagd.
Titulaer was tussen 1969 en 1990 veel op televisie te zien. Hij begon zijn televisiecarrière als presentator en commentator van historische gebeurtenissen als de maanlanding in 1969 en de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981.

Wetenschapper

In de jaren tachtig werd hij nog bekender met zijn wetenschappelijke programma TROS Wondere Wereld. Ook was hij medeoprichter van projecten als het Huis van de Toekomst en het Kantoor van de Toekomst.

In de jaren negentig verdween Titulaer van de televisie en verkocht hij zijn mediaproductiebedrijf, omdat zijn gezondheid achteruit ging. Hij verbleef de laatste jaren in een privé-verzorgingshuis in Driebergen. Hij is 73 jaar geworden.

De Limburger

Share

Comments

 1. Monique zegt

  Gôh, het is toch altijd weer schrikken van zo’n berichtMonique Sorrow Hoe het precies zat weet ik niet, maar de oudere neef van mijn man John is vroeger nog eens met Chriet Titulaer op expeditie naar Rusland geweest. Neef Hans overleed al op 40 jarige leeftijd.

  Chriet, ergens in het universum
  Het afwachtende voorbij
  Ruisend tussen sterren en planeten
  Is gene zijde dichterbij
  Ergens in die wondere wereld
  Twinkelt een bijzondere ster…

  Rust zacht Chriet

  Monique

  • Mooi gedicht Monique! Er is dit weekend weer een ster bijgekomen.

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Monique….welk een schoon en de goede man waardig “afscheids-blogje”….dikke vette brok in mijn strot in de strot en zo!!!
   Yep….via de lokale “astro tam tam” wist ik wel dat het de laatste tijd met Chriet Titulaer nu niet echt wat je noemt geweldig ging….en toch valt het op de vroege maandag-ochtend uit je nest rollen met dit nieuws “in je systeem” nog best wel rauw op je dak. Ik heb ooit bij het overlijden van Patrick Moore deze ouwe taaie astro-icoon omschreven als “de Chriet Titulaer van het verenigd koninkrijk”…maarre….laat ik dat nu maar eens even omdraaien en Chriet Titulaer omschrijven als de Patrick Moore van de Nederlandse sterrenkunde wereld.
   In mijn boekenkast staan nog steeds vele boeken van zijn hand die voor mij als “volgster” hebben gediend tijdens mijn levenstrip door de wondere en wonderschone wereld der (astronomische) wetenschap.
   De hemel heeft er in elk geval weer “een goede en markante gast” bij!

 2. Enceladus zegt

  Ik herinner me dat er enkele jaren geleden hier op het forum een oproep was waarbij vrijwilligers werden gezocht voor inventarisatie van Chriets archief. Is het bekend hoe dat verder is gegaan? Is het archief uiteindelijk geïnventariseerd en ergens ondergebracht?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Jazeker, dat hebben we toen enkele ochtenden gedaan in een loods in Zwijndrecht. Ik zal Hans Prinse eens vragen hoe het er mee staat, want ik heb er sindsdien niets meer van gehoord. Hij was de initiatiefnemer hiervan.

 3. Monique zegt

  Dankjewel. Toch jammer dat het zo moest aflopen met Chriet.

 4. Enceladus zegt

  Deze is ook wel leuk om nog eens te zien: https://www.youtube.com/watch?v=-8pfUozX5QQ

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*