21 juni 2024

Hoe staat het met de populair-wetenschappelijke nalatenschap van Chriet Titulaer?

Credit: Sjakkelien Vollebregt / Anefo – Edited version of Nationaal Archief

De vorig weekend overleden sterrenkundige, wetenschapper, auteur en tv-persoonlijkheid Chriet Titulaer heeft een grote verzameling aan populair-wetenschappelijke zaken nagelaten, vele foto’s, artikelen, krabbels, brieven, dia’s, kaarten, negatieven en andere dingen. Zoals ik eerder op de Astroblogs schreef is in 2014 een clubje enthousiaste vrijwilligers aan de slag gegaan om dat allemaal uit te zoeken. In overleg met Titulaer’s vrouw was toen het archief in een loods op een industrieterrein in Zwijndrecht beland. Titulaer was toen al ziek en bevond zich in een verzorgingstehuis. De bedoeling was om het archief helemaal uit te zoeken om te kijken wat er allemaal in het archief zit, wat bewaard moest blijven en wat weg kon. Het overblijvende, waardevolle deel, waar onder andere zeldzaam Russisch materiaal toe behoorde, zou dan over gaan naar het nationaal archief van de KNVWS, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Weer- en Sterrenkunde, waarover Hans Prinse, initiatiefnemer van dit alles, met de archiefcommissie daarvan overleg voerde.

Naar aanleiding van Titulaer’s overleden schreef Monique maandag een blog en als reactie daarop vroeg Enceladus hoe het eigenlijk afgelopen is met dat uitzoekwerk van enkele jaren terug. Ik heb daarop Hans Prinse gemaild en die berichtte mij daarover de volgende dag het volgende.

Het hele archief van de (K)NVWS en van De Koepel is net vorige week gecontroleerd, gecorrigeerd, aangevuld en met OCR uitgelezen. Dat heeft vele maanden werk gekost. De archivaris, Gerard van der Harst, hoopt de beschrijving eind mei 2017 klaar te hebben. De stukken, verpakt in 30 dozen à 4 kg per stuk, gaan dan naar het Wetenschappelijk Archief te Haarlem. Dat zal hopelijk deze zomer van 2017 plaatsvinden. Tot dat archief van de (K)NVWS en van De Koepel behoort ook het archief van Chriet Titulaer, bij elkaar zo’n 20 archiefdozen. Niek de Kort is bezig met de beschrijving van de stukken, een reuze klus nog. Ik hoop dat het hem lukt nog deze zomer de beschrijving af te maken.

Hans, bedankt voor je bericht en jij, Gerard en Niek heel veel succes bij de verdere afhandeling van het archief!

Share

Comments

 1. Etienne zegt

  Deze man is een levende legende.

 2. Euhh..Etienne…hij, Chriet, is toch echt overleden…

 3. Enceladus zegt

  Dank voor de update, Arie!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Monique zegt

  Goed werk wat die enthousiaste vrijwilligers gedaan hebben.
  Ga er maar aan staan, “De stukken, verpakt in 30 dozen à 4 kg per stuk,(…)” Zoals ik al in een eerdere reactie schreef was de oudere neef van mijn man (Hans Burgerhout †) lang geleden nog eens met Chriet mee op expeditie naar Rusland geweest. Vroeger op verjaardagen (de meeste familieleden zijn al overleden), kwam dat wel eens ter sprake. Ik vond Hans een fijne vent, intelligent en grappig (onze lookalike Robert de Niro Monique Wink and Smile )

  Wij hebben dinsdag een bezoek aan Beeld en Geluid gebracht in Hilversum. Het was erg druk en groots opgezet. Veel YouTube en experience onderdelen voor de jeugd. Je kon overal inloggen om op schermen beelden uit de televisiegeschiedenis te bekijken of oude radioprogramma’s e.d. (dat kan thuis ook op internet)

  CHRIET TITULAER:
  http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Chriet_Titulaer

  Bij “Beschikbaar in archief Beeld en Geluid” zou wellicht een update kunnen:
  http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Wondere%20wereld%20TROS

  MATERIAAL AANBIEDEN AAN BEELD EN GELUID
  http://www.beeldengeluid.nl/aanbieden

  Verder:

  DOSSIERS – TELEVISIEGESCHIEDENIS:
  http://www.beeldengeluid.nl/dossiers

  DO IT YOURSELF! ‘KLEINE’ UITVINDINGEN:
  http://in.beeldengeluid.nl/kanaal/4568-do-it-yourself-kleine-uitvindingen

Speak Your Mind

*