23 juni 2024

Over Hidden Figures, baanberekeningen en maanraketten

Poster van de film Hidden Figures. Credit: Foxmovies.

Gistermiddag ben ik met vrienden hier in Dordt naar Hidden Figures gegaan, de bioscoopfilm die handelt over de gekleurde dames, die in de jaren zestig bij de NASA op de achtergrond het rekenwerk deden, de menselijke ‘computers’. Een prachtige film, die ik iedereen aan kan raden om te zien, zowel de liefhebbers van ruimtevaart en technologie als van ontroerende, tranentrekkende films – alles komt aan bod. Film draait volgens mij niet lang meer in de bioscoop, tenminste hier in Dordrecht, dus opschieten geblazen.

De rekenaar Katherine Johnson, gespeeld door Taraji Henson in de film, deed zonder computers het zware rekenwerk om de banen te berekenen van de Redstone raket, waarmee Alan Shephard en Guss Grissom in 1961 hun suborbitale vluchten deden, en van de Atlas raket, waarmee John Glenn in 1962 z’n eerste omwentelingen om de aarde aflegde. Het toeval wil dat ik eergisteren op de website van de Planetary Society deel 1 zag verschijnen van ‘learn the rocket equation‘, een serie artikelen die gaat over de werking van raketten en de baan die ze in de ruimte afleggen. Mocht je in de voetsporen willen treden van Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson – ook in de hedendaagse wereld mét computers kunnen we niet zonder mensen met exacte kennis die ermee om weten te gaan dan zou ik die serie lezen. Ik wijs jullie in dit verband ook op deze blog van Brian Koberlein, waarin (zonder wiskunde overigens) wordt uitgelegd waarom we zulke grote raketten nodig hebben om naar Mars te gaan en welke belangrijke rol delta-v daarin speelt.

Credit: LEGO

Na de Mercury en Gemini ruimtevaartprogramma’s van begin jaren zestig kwam het Apollo programma, dat tot doel had om voor het einde van het decennium mensen op de maan te zetten, zoals Kennedy op 25 mei 1961 in zijn beroemde toespraak voor het Congres had gezegd. Ook aan dat Apollo programma hebben de dames van de West Area Computing Unit meegewerkt. Dé raket waarmee dat programma mogelijk werd gemaakt was de Saturnus V raket. En daarvan kregen we afgelopen week de heugelijke mededeling dat LEGO besloten heeft om per 1 juni a.s. een model uit te brengen van die raket, dat bestaat uit exact 1969 stukjes – kan geen toeval zijn – en dat op schaal 1:110 is. De echte Saturnus V raket was 110 meter hoog, dus het LEGO model, zal precies een meter hoog worden. 1 Juni rennen naar de winkels! 😀 Bron: LEGO Ideas.

 

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Ik heb de film zojuist bekeken en het is een absolute aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in de geschiedenis van de ruimtevaart 🙂 Echt een pareltje, waarin bovendien ruim aandacht is voor de emancipatie van de vrouw in het algemeen en de afro-amerikaanse vrouw in het bijzonder.

Speak Your Mind

*