29 november 2023

Ruimte tussen Saturnus en z’n ringen is echt leeg, zo blijkt uit Cassini’s eerste snoekduik

Credit: NASA/JPL-Caltech

Op 26 april voerde de Amerikaanse ruimteverkenner Cassini z’n eerste snoekduik uit, die ‘m door het ruim 2000 km grote gat liet vliegen tussen de bovenste wolkentoppen van Saturnus en de binnenkant van het ringenstelsel. Het blijkt nu uit analyse van de meetgegevens van die eerste duik dat de ruimte tussen Saturnus en de ringen echt leeg is, dat ‘ie relatief stofvrij is. Bij die eerste duikvlucht werd de vier meter grote radioschotel als schild gebruikt, maar enkele instrumenten staken uit en konden toch metingen doen, te weten Cassini’s Radio and Plasma Wave Science (RPWS) instrument en de magnetometer. Op 18 december 2016 was Cassini al eens vlak langs de ringen gevlogen, toen aan de buitenzijde van het ringenstelsel, en toen werden met de RPWS honderden deeltjes per seconde gemeten, hoorbaar als piepjes en gekraak in de video’s hieronder. Op 26 april hoorde de RPWS slechts enkele piepjes.

Men denkt dat het weinig stof dat er tussen Saturnus en z’n ringen zit de grootte heeft van stofdeeltjes, ongeveer een micron groot. Vanavond om 21.38 uur zal Cassini voor de tweede keer een snoekduik maken, de volgende in een reeks van in totaal 22 snoekduiken. De route zal ongeveer dezelfde zijn als die van 26 april. Tijdens de duik is er tijdelijk geen communicatie met de aarde mogelijk. Op 3 mei zal Cassini alles wat ‘ie gemeten en gefotografeerd heeft weer naar de aarde seinen. Hieronder de metingen van de RPWS op 18 december 2016.

Op 15 september zal er een spectaculair einde komen aan de Grand Finale, het laatste deel van de succesvolle missie van Cassini, als de sonde in de atmosfeer van Saturnus zal duiken en daar zal desintegreren. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Avatar foto Monique zegt

    Typisch. Het was toch optisch bedrog die lege ruimte tussen Saturnus en z’n ringen (binnenkant ringenstelsel)? Dat was toch al eerder gebleken bij een andere zonnestand en positie van waaruit de ringen gefotografeerd waren? Ik heb dat ook op de sterrenwacht hier langs horen komen (dat die ringen doorlopen tot Saturnus)
    Zo zie je maar weer Monique Thinking

    Mijn eigen opname van Saturnus. Ik zag op 0:08 linksonder ineens in de YouTube vertraging een rood lichtje voorbijflitsen. Waarschijnlijk het linker rode licht van een vliegtuig.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: