28 maart 2024

Waarom het planetensysteem van TRAPPIST-1 überhaupt nog bestaat? Omdat er muziek in zit

Voorstelling van het planetensysteem rondom TRAPPIST-1. Credit: NASA.

Het bestaan van het planetenstelsel rondom de ster TRAPPIST-1 moet je inmiddels bekend zijn, tenzij je sinds februari van dit jaar onder een dikke steen hebt gelegen. Zeven aardachtige exoplaneten bij een ultrakoele rode dwergster, waarvan drie er zich bevinden in de leefbare zone rondom die ster, de zone waar vloeibaar water kan voorkomen en waar leven mogelijk is. Probleem met het planetensysteem is dat de grote vraag is waarom dit stelsel van zeven planeten überhaupt nog bestaat. Want de zeven planeten staan behoorlijk dicht bij elkaar en dat betekent dat ze elkaar gravitationeel zouden moeten beïnvloeden en dat zou als consequentie hebben dat hun banen instabiel worden en dat ze in een periode korter dan een miljoen jaar op elkaar zouden moeten crashen. Maar da’s kennelijk niet gebeurt, want de planeten bestaan nog en ze draaien nog steeds vrolijk rondjes om de ster en dat al drie tot acht miljard (!) jaar lang.

Artist’s impression van het planetenstelsel van TRAPPIST-1. Credit:ESO/N. Bartmann/spaceengine.org

Hoe kan dat? Sterrenkundigen van de universiteit van Toronto onder leiding van Matt Russo hebben een vermoeden waardoor het komt: er zit muziek in het planetensysteem van TRAPPIST-1 – hier hun vakartikel erover, verschenen in Astrophysical Journal Letters. Dat wil zeggen dat baanresonanties de zeven planeten op hun op hun plek houden. De periodes van de omloopbanen van de planeten blijken zich te verhouden als gehele getallen, net zoals de tonen van de muziekladder. De zeven planeten rondom TRAPPIST-1 hebben daarmee banen die op elkaar zijn afgesteld en dat maakt ze stabiel. In ons eigen zonnestelsel hebben we ook zoiets: de banen van Neptunus en Pluto resoneren met elkaar – in de tijd dat Neptunus drie rondjes om de zon maakt, maakt Pluto er precies twee. In het geval van TRAPPIST-1: voor twee banen van de buitenste planeet, doet die er binnen er drie, de volgende daarbinnen 4…, 6, 9 en 15. Hieronder een video over de muziek in het planetensysteem van TRAPPIST-1.

Bron: Sciencedaily.

Share

Comments

  1. Zonder te negatief te zijn vraag ik me toch af waarom er steeds zo gesproken wordt over exoplaneten rond rode dwerg sterren.
    Men is er nog steeds niet uit of hier uberhaut leven mogelijk is.
    Waarom niet eerst concentreren op exoplaneten rond sterren van het type zoals onze eigen zon

  2. Goede vraag, maar er zijn nu eenmaal veel meer rode dwergsterren dan zonachtige sterren (3 op 4 versus 1 op 13 van de hoofdreekssterren) en verder wil men toch zo ontzettend graag: alles wat maar een beetje ruikt naar een aardachtig object in de zogenaamd “leefbare zone” van een ster die niet te vreselijk afwijkt van het zontype komt zonder verwijl en driedubbel-en-dik in aanmerking, ook al zijn er duizenden redenen die leven er onmogelijk kunnen maken. Men is koortsachtig op zoek, maar vaak lijkt het veeleer koortsig …

    • HC dat er aanzienlijk meer rode dwerg sterren zijn weet ik.
      Als ik dan daarover nadenk dan is dat misschien wel het bewijs dat we nog niks ontdekt hebben laat staan gehoord hebben. Simpelweg omdat daar geen leven mogelijk is?

Speak Your Mind

*