We kennen al rotsplaneten, gasplaneten, planeten met ringenstelsels en de kleine dwergplaneten, maar het zou best kunnen dat aan die familie van planetetaire objecten een nieuw object kan worden toegevoegd: de synestia. De naam is bedacht door Sarah Stewart (UC-Davis) en Simon Lock (Harvard University) en het is een combinatie van “syn” voor samen en “Estia” naar de Griekse godin Hestia van architectuur en vormen. Het tweetal heeft gekeken naar botsingen tussen planeten, die in de tijd dat planetenstelsels worden gevormd veelvuldig voorkomen – de maan is bijvoorbeeld ook ontstaan door een botsing van de aarde met een Marsachtig object.
Bij hun berekeningen hebben Stewart en Lock met name gekeken naar het impulsmoment van de botsende planeten, dat zoals de welbekende wet gloeiend gesteente, dat de vorm heeft van een grote donut, zoals op de afbeeldingen hierboven te zien. De synestia blijkt een korte levensduur te hebben, die langer duurt naarmate de botsende planeten meer massa hebben. In het geval van de aarde en Theia, dat op Mars lijkende object, moet het nog geen honderd jaar hebben geduurd. Na afkoeling zou dan één ‘gewone’, ronde planeet zijn gevormd, zonder de dikke ring. Het artikel van Stewart en Lock over de synestia is onlangs gepubliceerd in de Journal of Geophysical Research: Planets. Nou nog eentje in het echt vinden. Bron: Astroengine + Centauri Dreams.
En waarom zou de Synestia dan beperkt zijn tot planetaire objecten?
Hoe groter de massa van de planeet in wording, hoe langer de synestia overeind blijft? Dan zou je bij een planetenstelsel (zon+ planeten in wording) een veel langere stabiliteit verwachten.
Bij een melkweg in wording zou je een nog grotere stabiliteit hebben….
Dat maakt het zoeken wel wat eenvoudiger, want dergelijke melkwegen moeten (als deze vorm überhaupt enige stabiliteit heeft) betrekkelijk eenvoudig te vinden zijn….
Succes.
(Ik weet het niet beter, maar ik verwacht dat men geen enkel geval weet op te sporen, simpel weg omdat er geen stabiliteit is. Of is de Oortwolk soms toevallig een synestia?)
Groet, Paul