11 december 2023

Supernova SN2017eaw in sterrenstelsel NGC6946 (Firework-Galaxy) gefotografeerd

Ik heb ‘hem’ gisteravond vanuit Dordrecht gefotografeerd: supernova SN2017eaw.

Het was een korte, maar heldere nacht dus slechts 2,5 uur nuttig kunnen fotograferen. De supernova staat in sterrenstelsel NGC6946 (Firework-Galaxy) in sterrenbeeld Cepheus. Hij staat wat in het noord-oosten aan begin van de nacht tot ca vlak bij het zenith tegen de ochtend.

De supernova schijnt een magnitude van 12,8 te hebben.

Supernova SN2017eaw in Sterrenstelsel NGC6946.

Veel amateur astro-fotografen zijn mij al voorgegaan met het op de foto zetten, maar vond het leuk ook mijn eigen foto van te maken. Op de foto is ook de open sterrenhoop NGC6939 (linksboven) te zien.

 

Foto is gemaakt met een Canon5Dmark2 DSLR camera en een Vixen ED114 telescoop.

Share

Comments

 1. Mooie opname, Jan! Dat sterrenstelsel staat de laatste dagen flink in het nieuws: https://www.astroblogs.nl/2017/05/25/zware-ster-n6946-bh1-ging-uit-als-een-nachtkaars-maar-vormde-wel-een-zwart-gat/

 2. Avatar foto Monique zegt

  Echt mooi, ook bij het inzoomen Ok Monique Smiley

  • Jan (H) zegt

   Monique, dank je. Viel mij ook mee dat voldoende detail te zien is. Ik had eigenlijk andere telescoop voor dit kleine stelsel moeten nemen maar nu staat de sterrenhoop er ook op wat ook wel weer leuk is.

 3. Jan Brandt zegt

  Jantjoohhhh….wederom een straf-strak plaatje uit jouwer immer glorieuze astrofoto-keuken!!! Maarre…..dat “plofkreng” staat dus hoog aan de hemel in Cepheus?? Da’s dan effe mooi balen voor mij want met een magnitude 12,8 moet ie toch zeker te zien zijn in een 40cm Dobson?? Enne…..ik ben dus alweer twee nachten achter elkaar met de 40cm op pad geweest en heb hier dus geen aandacht aan besteed…helemaal in de ban van o.a. die k..komeet en allemaal van die leuke bolvormige sterrenhoopjes in de Slangendrager en zelfs M4 in de Schorpioen…allemaal spul dus juist heel laag aan de hemel…..
  Ofwel zucht, had ik het maar geweten! Ik weet dat jij niet echt een..eh…fanatiek visueel waarneemmens bent maar heb jij nog geprobeerd of jij em visueel kon waarnemen??

  • Jan (H) zegt

   Hoi Jan,
   Visueel niet geprobeerd.

   Enne, niet ‘overwerkt’ raken van al dat nachtwerk hè? Het zijn in ieder geval korte nachten.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d