29 maart 2024

Amateur-sterrenkundigen namen 26 mei een impact op Jupiter waar

Credit: TomR op Astrotreff

Diverse amateur-sterrenkundigen hebben vrijdag 26 mei rond 21.25 uur Nederlandse tijd – kort na zonsondergang – waargenomen dat er iets groots op Jupiter insloeg, een impact die zowel op foto als video is vastgelegd. De impact vond plaats op het noordelijk halfrond van Jupiter, in diens polaire streek. Op de foto Op het moment van de impact was Jupiter goed zichtbaar in Europa en Azië. Sommigen waarnemers spreken van twee helderheidspieken, zeer kort na elkaar, anderen hebben maar één piek gezien, slechts 1 a 2 seconden durend. Vermoedelijk is een groot object, vermoedelijk een planetoïde, gevangen door Jupiter z’n sterke zwaartekracht en te pletter geslagen in diens atmosfeer, precies zoals het ook de komeet Shoemaker-Levy 9 in juli 1994 overkwam. Die komeet viel toen door de invloed van Jupiter in 21 fragmenten uit elkaar en die vielen in de periode tussen 16 en 22 juli 1994 op Jupiter, hetgeen vanaf de aarde goed kon worden waargenomen door zowel amateur- als professionele sterrenkundigen.

Credit: TomR op Astrotreff

Hieronder een animated gif bestand met daarop de impact op Jupiter, gefilmd door de Duitse amateur-sterrenkundige Thomas (weet even z’n volledige naam niet – lees de bron).

Credit: TomR op Astrotreff

Niet bekend is of op het moment van de impact ook de Amerikaanse ruimteverkenner Juno naar dit deel van Jupiter keek. De tip voor deze Astroblog kwam vanmiddag van Ferry Zijp van de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht in Eindhoven, op Twitter bekend als Astro040. Ferry, bedankt voor de tip! Bron: Astrotreff.

Share

Comments

  1. Monique zegt

    Wat is er tegen de gasreus opgebotst?
    Was het de interplanetaire gasmeteropnemer? Monique Suspecting
    Was het Rob (Gas)Geus die de boel kwam inspecteren omdat er teveel ranzige strepen zichtbaar waren?
    Was het een impact of was het misschien een oprisping van Jupiter (boertje)Monique What!
    Als het door meerdere waarnemers is vastgelegd dan is het in ieder geval geen pixelfout Mischievous Monique Smile

  2. Enceladus zegt

    Jupiter, de meeste betrouwbare interplanetaire stofzuiger binnen een straal van 5 lichtjaar!
    Zuigt, klopt en veegt bijna alle meteorieten en ander ongerief weg. En mist Jupiter eens wat, dan is het gewoon ‘Doei Dino’s!” of ‘Hasta la vista, homo sapiens!’

    😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*