6 december 2023

Houden buitenaardse intelligente wezens zich tijdelijk in een winterslaap?

Het vermoeden waarom wij andere intelligente wezens nog niet zijn tegengekomen is omschreven in de Fermiparadox. Dit keer hebben wetenschappers nog een tamelijk interessante reden voorgesteld, waardoor het zou kunnen zijn dat we nog geen contact hebben. Zo stellen zij zich voor, dat intelligente buitenaardse wezens in staat zijn om zich tijdelijk in een “winterslaap” te houden, wachtend op een kouder universum waarin zij productiever zijn.
Dit staat in een paper geschreven door Anders Sandberg, Stuart Armstrong, and Milan Cirkovic of the Future of Humanity Institute at the University of Oxford.

Sommige mensen denken dat een vergevorderde beschaving, die veel geavanceerder is dan de onze, zichzelf tijdelijk als een gedigitaliseerd ras heeft opgeslagen. Dat wil zeggen dat ze als kunstmatige intelligentie in computers wonen. Weg met de vlezige beperkingen van lichamen. Experts, maar ook Elon Musk denken dat dit een logische progressie in de verre toekomst is.

Als wij niet de enigen in het universum zijn (we hebben nog geen hard bewijs) zou dit wellicht de crux kunnen zijn. Een geavanceerd buitenaards ras is deze weg ingeslagen. Misschien gaat hun voorkeur uit naar tijdelijke digitale lichamen, omdat de conditie van het huidige universum hen niet aanstaat.

De temperatuur in het universum is nu 3 graden Kelvin boven het absolute nulpunt. Dat is vrij koud, maar door uitdijing van het universum blijft de temperatuur dalen. Sandberg en zijn collega’s beredeneren dat de temperatuur in de toekomst voor computers kan leiden tot meer dan 10³° processen dan momenteel mogelijk is. Vandaar deze “winterslaap” hypothese van de onderzoekers. De reden dat wij tot dusver geen buitenaardse intelligente wezens zijn tegengekomen is omdat zij op dit moment (meestal) niet actief zijn en geduldig wachten op het juiste tijdperk in de toekomst. De winterslaap wordt bepaald door de temperatuur.
Monique Thinking

Iflscience

Share

Comments

 1. Avatar foto Monique zegt

  Ik heb er nog eens over nagedacht en ik snap iets niet. Zo’n buitenaardse intelligente beschaving heeft zich technologisch geavanceerd ontwikkeld en komt er dan pas achter dat ze beter tot hun recht komen in een kouder tijdperk? Zou er geen andere/betere motivatie zijn om tot zo’n digitale beslissing te komen?

  Het kan ook zijn dat er op een gegeven moment iets werd waargenomen waardoor zij eieren voor hun geld kozen.
  Yellow Smiley Monique confused

  Ik denk ook wel eens dat onze nakomelingen middels “digitale nalatenschap” in de toekomst meer interactief met hun voorouders kunnen gaan worden. Alleen is de vraag hoe bewust de digitale voorouder dat ervaart.

  Ik ga nu misschien iets te snel, maar wat als er een combinatie tussen het een en ander de toekomst gaat worden?

  • Ik roep ook maar wat zegt

   Volgens mij kan je er niet vanuit gaan dat alle buitenaardse beschavingen ineens op dit punt aankomen, er moeten nogal wat stappen genomen worden eer je zover bent. Volgens mij heeft het meer met afstand te maken dat met een digitale winterslaap. Welk idee op zich ook al vrij zot is natuurlijk aangezien de digitale vooruitgang daarmee volledig wordt stilgezet voor miljoenen jaren. We zijn al tijden op zoek naar signalen uit de ruimte om enige beschaving op te pikken terwijl, op kosmische schaal, onze eigen signalen nog helemaal niet zover weg zijn. De kans om iets te vinden wat ook op dat moment nog bestaat is best klein als je ziet hoeveel lichtjaar zo’n signaal erover gedaan moet hebben om ons te bereiken, als we het al oppikken. Want als het bij de bron 1 cm afwijkt dan wijkt het tegen de tijd dat het bij ons kan zijn waarschijnlijk meerdere lichtjaren af. Kortom, de term speld in een hooiberg valt bij deze zoektocht in het niet.

 2. Vergelijkbare argumentaties zijn al gebruikt om te verklaren waarom we geen kaboutertjes zien, die er heus en wis en waarachtig toch wel echt zijn. Verder gaat het natuurlijk niet over één buitenaardse beschaving: als we de er-moet-elders-wel-leven-zijnredenering even volgen ‘kan het niet anders of’ het heelal wemelt van de aliens. Die zich, misschien om uiteenlopende redenen, graag digitaal mogen hiberneren tot betere tijden. Tijden die dan blijkbaar nooit aanbreken, want anders zouden onze buitenaardse pendanten weer wakker moeten zijn en dus ontdekbaar. En dan zijn we terug bij af: waarom ontdekken we ze niet?

 3. Zoals vrijwel elke publicatie over dit onderwerp: speculatie en weinig wetenschap. We weten het eenvoudigweg nog niet. Zo is Fermiparadox ook ernstig gespeculeer in een meer pseudo) wetenschappelijk jasje. Echter hebben we op dit moment niets beters om van speculeren echte wetenschap te maken. Zolang we niets concreets aantoonbaar hebben, blijven dit soort balonnen opgelaten worden. Ik zet voorlopig in op mogelijk leven in het zonnestelsel waarin wij leven. Kansrijke maantjes genoeg en Mars heb ik ook nog niet afgeschreven.

  • Avatar foto Monique zegt

   Weet ik, Lisa. Toch vind ik opmerkelijke ideeën of een andere kijk op de dingen altijd wel interessant om te weten. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Deze blog is er zo eentje.
   Het is een idee, wel vaag.

   Laatst zag ik een programma waarin mensen (ondersteboven hangend) voor een bepaalde tijd in metalen tanks waren ingevroren.
   Zelfs de man van de eigenaresse! Monique What!
   Ik vraag me af wat zo iemand over een jaar of twintig te vertellen heeft als die uit z’n winterslaap komt.

 4. Ik vraag mij af waarom intelligente buitenaardse beschavingen zich in een winterslaap zouden houden om miljarden jaren te wachten tot het heelal verder is afgekoeld van 3K naar bijvoorbeeld 1K (zo lang kan dat duren). In een heelal van 3K kunnen beschavingen zich keurig ontwikkelen, zo blijkt uit onze eigen ontwikkeling op aarde, dus waarom wachten tot lagere temperaturen zijn bereikt?

  • Avatar foto Monique zegt

   Waarom zij zich zo’n lange tijd in winterslaap houden? Ik denk dat het misschien met twee dingen te maken heeft. Een daarvan is dat ze de verloren tijd later makkelijk inhalen omdat bij koudere temperaturen hun geavanceerde supercomputers dan zoveel keer sneller zijn. De andere reden die ik kan bedenken is dat er iets was waardoor zij even een pas op de plaats moesten maken (of eieren voor hun geld kozen).

   ‘T is maar een ideetje van Keetje Monique Content and Happy

 5. Kortom, we vinden geen intelligent buitenaards leven omdat dat in de regel zijn biologische cocon afgooit voor een digitale upgrade, die dan eonenlang in “sleep mode” moet, totdat het (heel veel) later zo lekker koud is (enfin, een paar Kelvingraadjes minder, meer zit er niet in) dat hun AI-breinen zoveel sneller kunnen rekenen, ergo dat ze zo veel meer zullen kunnen doen. Wow! De onbeperkte mogelijkheden, in een heelal dat op sterven na warmtedood is!
  Dat is een stadium van geavanceerdheid dat wij nog niet hebben bereikt, dat is duidelijk: niet alleen omdat we nog niet door hebben dat de geschetste ontwikkeling de normale gang van zaken is voor alle waarlijk intelligent leven, of omdat we nog heel erg vastzitten aan onze biologische constitutie en nog lang niet toe zijn aan de voor het doel vereiste upgrade, maar vooral omdat we nog zulke doldwaze pseudoverklaringen bedenken.

 6. En wij mensen wachten op aliens totdat we een ons wegen. Er lijkt hier dus sprake van een directe relatie tussen temperatuur, gravitatie en tijd :-).

 7. Gerrit zegt

  De reden waarom buitenaardse nog geen contact met ons willen is omdat wij gewoon te primitief zijn , we zijn barbaren die elkaar nog altijd uitmoorden , wie wil daar nu contact mee ?

  • Avatar foto Monique zegt

   @Gerrit. Die reden wordt vaak als reactie gegeven. Het contact kan ook anders dan dat we zouden verwachten. Op een manier waarbij het niet relevant is of de mens op dit moment te primitief en/of een gevaar voor zichzelf is.

   Hoe makkelijk zijn we al niet te misleiden op verschillende manieren (optische misleiding, bewuste of onbewuste misleiding…)
   Het buitenaards contact zou zomaar plotseling, zonder het bewust meteen mee te krijgen, kunnen gebeuren. Zodat we geleidelijk aan over een langere periode daar vertrouwd mee raken.

   Wie weet zitten we nu al in het proces.
   Yellow Smiley Monique confused

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d