Site pictogram Astroblogs

Houden buitenaardse intelligente wezens zich tijdelijk in een winterslaap?

Het vermoeden waarom wij andere intelligente wezens nog niet zijn tegengekomen is omschreven in de Fermiparadox. Dit keer hebben wetenschappers nog een tamelijk interessante reden voorgesteld, waardoor het zou kunnen zijn dat we nog geen contact hebben. Zo stellen zij zich voor, dat intelligente buitenaardse wezens in staat zijn om zich tijdelijk in een “winterslaap” te houden, wachtend op een kouder universum waarin zij productiever zijn.
Dit staat in een paper geschreven door Anders Sandberg, Stuart Armstrong, and Milan Cirkovic of the Future of Humanity Institute at the University of Oxford.

Sommige mensen denken dat een vergevorderde beschaving, die veel geavanceerder is dan de onze, zichzelf tijdelijk als een gedigitaliseerd ras heeft opgeslagen. Dat wil zeggen dat ze als kunstmatige intelligentie in computers wonen. Weg met de vlezige beperkingen van lichamen. Experts, maar ook Elon Musk denken dat dit een logische progressie in de verre toekomst is.

Als wij niet de enigen in het universum zijn (we hebben nog geen hard bewijs) zou dit wellicht de crux kunnen zijn. Een geavanceerd buitenaards ras is deze weg ingeslagen. Misschien gaat hun voorkeur uit naar tijdelijke digitale lichamen, omdat de conditie van het huidige universum hen niet aanstaat.

De temperatuur in het universum is nu 3 graden Kelvin boven het absolute nulpunt. Dat is vrij koud, maar door uitdijing van het universum blijft de temperatuur dalen. Sandberg en zijn collega’s beredeneren dat de temperatuur in de toekomst voor computers kan leiden tot meer dan 10³° processen dan momenteel mogelijk is. Vandaar deze “winterslaap” hypothese van de onderzoekers. De reden dat wij tot dusver geen buitenaardse intelligente wezens zijn tegengekomen is omdat zij op dit moment (meestal) niet actief zijn en geduldig wachten op het juiste tijdperk in de toekomst. De winterslaap wordt bepaald door de temperatuur.
Monique Thinking

Iflscience

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten