11 december 2023

Standbeeld voor grondlegger oerknaltheorie Georges Lemaître

© Michael De Lausnay

De zusteruniversiteiten KU Leuven en Université catholique de Louvain (UCL) hebben een tweedaags eerbetoon gehouden aan één van hun grootste gemeenschappelijke boegbeelden: Georges Lemaître. Negentig jaar geleden stelde hij een totaal nieuwe kosmologie voor, gebaseerd op een uitdijend heelal. Zo legde Lemaître de fundamenten voor de oerknaltheorie.

In 1927 wordt Georges Lemaître als hoogleraar benoemd aan de Katholieke Universiteit Leuven. In hetzelfde jaar verschijnt zijn toonaangevende publicatie Un univers homogène de masse constante et de rayon croissant, rendant compte de la vitesse radiale des nébuleuses extragalactiques. Op basis van Einsteins relativiteitstheorie toont Lemaître daarin als eerste aan dat het heelal uitdijt. Bovendien wendt hij de nieuwste waarnemingen van de snelheden van verre sterrenstelsels aan om zijn hypothese te onderbouwen. Vier jaar later, in 1931, publiceert hij in Nature een korte tekst waarin hij stelt dat de uitdijing betekent dat het heelal een oorsprong moet gehad hebben in wat we vandaag de oerknal noemen.

Negentig jaar na Lemaîtres baanbrekende publicatie hield zijn universiteit – intussen opgedeeld in de KU Leuven en de UCL – een tweedaags eerbetoon, op dinsdag 30 in Louvain-la-Neuve en op woensdag 31 mei in Leuven. De zusteruniversiteiten onthulden elk een standbeeld. Aan de KU Leuven kreeg het een plaats op het binnenplein van het College van Premonstreit, waar de professor woonde en werkte. Het bronzen beeld is van de hand van kunstenaar Fred Bellefroid, die eerder De Kotmadam op de Oude Markt maakte

De huldiging van Lemaître werd nog eens extra in de verf gezet door de verzustering die Leuven en Ottignies-Louvain-la-Neuve ondertekenden. Die laatste wordt zo de eerste Belgische zusterstad van Leuven. De ondertekening is een symbolische gebeurtenis, gezien de opsplitsing van de universiteit in een Nederlandstalig en Franstalig deel in 1968. Bron: KU Leuven.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d