14 juli 2024

Yep, het Wow! signaal was afkomstig van een komeet

De lokatie aan de hemel waar het Wow! signaal vandaan kwam. Credit: Center for Planetary Science

Het verhaal van het beroemde Wow! signaal uit 1977 kennen we. Vorig jaar kwam de Amerikaanse sterrenkundige Antonio Paris (Center for Planetary Science) met de suggestie dat het signaal afkomstig was van kometen. Als kometen in de buurt van de zon komen, gaan ze grote hoeveelheden waterdamp uitstoten. De watermoleculen zullen door het UV-licht van de zon snel uiteenvallen tot zuurstof- en waterstofatomen. Stel dat een komeet precies tijdens de passage door het beeldveld van de Big Ear detector, waarmee Jerry Ehman het signaal oppikte, een uitbarsting heeft gehad, dan zou dit een kort maar krachtig radiosignaal opleveren, precies met een golflengte van 21 centimeter (1420 MHz). Twee kometen kwamen daarvoor in aanmerking, 266P/Christensen en P/2008 Y2 (Gibbs), die destijds in de goeie richting gestaan moeten hebben.

Het beroemde Wow! signaal. Credit: Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

Van die twee is komeet 266P/Christensen in de periode tussen 27 november 2016 en 24 februari 2017 200 keer waargenomen door Paris en is het radiospectrum gemeten. Uitkomst van het onderzoek was dat de komeet inderdaad emissie geeft bij 1420,25 MHz. Zodra de radiotelescoop 1 graad werd weggedraaid van de komeet verdween het signaal. Ter vergelijking werden drie andere kometen bestudeerd – P/2013 EW90 (Tenagra), P/2016 J1-A (PANSTARRS) en 237P/LINEAR – en ook die bleken een radiosignaal bij 1420 MHz te geven. Paris concludeert daarom in dit artikel dat kometen in staat zijn het Wow! signaal te produceren en dat deze daarom een natuurlijke oorzaak moeten hebben, te weten een komeet uit het zonnestelsel. Bron: Planetary Science.

Share

Comments

  1. Johan B. zegt

    And the search for extraterrestrial life goes on…

  2. Harry Keizer zegt

    We have just begun….#SETI

  3. He, weer een mythe aan diggelen…..

  4. Het blijft in mijn idee een amateur-sport en tijdverspilling om dat breed te onderzoeken. Het nijgt meer naar wishfull thinking.

  5. Ook dat kan weer ten ruste worden gelegd……wel jammer eigenlijk. RIP WOW-Signal 1977-2017.

Speak Your Mind

*