26 mei 2024

Saturnusmaan Enceladus is wellicht in het verleden omver gekegeld

Credit: NASA

De ijzige oceaanwereld Enceladus, een maantje van Saturnus, is wellicht in het verleden omver gekegeld door de inslag van een ander object, wellicht een grote planetoïde. Onderzoekers hebben namelijk aanwijzingen gevonden dat de rotatieas van de maan, de lijn die de noordpool en de zuidpool met elkaar verbindt, van oriëntatie is veranderd.

Door te kijken naar oppervlaktekenmerken zijn de wetenschappers tot de conclusie gekomen dat Enceladus zo’n 55 graden is gaan afwijken van de oorspronkelijke rotatieas. Men heeft namelijk een keten van basins (laaggelegen gebieden) gevonden die wellicht de fossiele restanten vormen van een eerdere evenaar en polen.

Het gebied rondom de zuidpool van Enceladus is een geologisch jong gebied, vol met scheuren en strepen over het oppervlak. Vanuit deze scheuren worden pluimen van waterdamp uitgestoten, die afkomstig moeten zijn vanuit een ondergrondse oceaan. Punt is echter dat niet bekend is waar deze activiteit door wordt aangedreven. Veel wetenschappers houden het op inwendige processen, maar daar zijn de ontdekkers van de verschoven rotatieas het niet mee eens. Zij houden het erop dat de huidige zuidpool van Enceladus het punt is waar de grote inslag heeft plaatsgehad.

Hoe dan ook, nadat het gestreepte terrein aan de zuidpool was ontstaan, moet de massaverdeling van Enceladus veranderd zijn. Als gevolg hiervan is de rotatie van de maan lange tijd chaotisch geweest. Na ongeveer een miljoen jaar kwam de boel tot rust. Enceladus had toen weer een stabiele rotatieas, maar wél eentje die ruim 55 graden afwijkt van het origineel – “true polar wander” wordt dit mechanisme genoemd.

Dit idee zou een verklaring kunnen vormen voor het feit dat de noord- en zuidpool van Enceladus enorm van elkaar verschillen. De zuidpool is (zoals gezegd) heel jong en actief, terwijl de zwaar bekraterde noordpool veel ouder is. Wellicht hebben de oorspronkelijke polen veel meer overeenkomsten met elkaar vertoond, maar is dit teniet gedaan door het omkegelen van het maantje. Als gevolg hiervan is het gestreepte en actieve terrein plotseling aan de zuidpool terecht gekomen.

Bron: NASA

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Mijn eerste blog in ruim een maand tijd als gevolg van een kwakkelende gezondheid. Het gaat gelukkig wat beter 🙂

 2. Veel beterschap!

 3. Monique zegt

  Ik miste je hier al een tijdje, Olaf Monique Suspecting
  Ik ga gelijk mooi weer bestellen en alvast sterkte met je gezondheid Monique Flower 3

 4. Olaf van Kooten zegt

  Bedankt iedereen! ^^

Speak Your Mind

*