14 juni 2024

De vorming van zeven exoplaneten rond Trappist-1 is (mogelijk) verklaard

Artist’s impression van het planetenstelsel van TRAPPIST-1. Credit:ESO/N. Bartmann/spaceengine.org

Astronomen van de Universiteit van Amsterdam hebben met een model verklaard hoe het mogelijk is dat rond het planetenstelsel Trappist-1 zeven planeten ter grootte van de aarde zo dicht rond hun ster draaien. De crux zit op de grens waar ijs in water verandert. Kiezels die van ver richting de ster zweven, ontvangen in de buurt van die ijslijn een extra portie water en klonteren samen tot planeten. Het artikel met de verklaring is geaccepteerd voor publicatie in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

In februari 2017 maakte een internationaal team van astronomen bekend dat ze een stelsel hadden ontdekt van zeven planeten ter grootte van de aarde die dicht rond hun ster draaien. Dat er zoveel relatief grote planeten dicht rond een kleine ster draaien, kwam als een verrassing. Het ging namelijk tegen de heersende theorieën en scenario’s voor planeetvorming in. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam komen nu met een model dat verklaart hoe het planeetstelsel kan zijn ontstaan.

Tot nu toe waren er twee heersende theorieën voor de vorming van planeten. De eerste theorie gaat ervan uit dat planeten zich vormen waar je ze nu ziet. Dat zou niet gaan bij Trappist-1, omdat de stofschijf waaruit de planeten ontstaan dan erg dicht moet zijn geweest. De tweede theorie gaat ervan uit dat een planeet zich aan de buitenkant van de stofschijf vormt en daarna naar binnen migreert. Deze theorie levert ook problemen op bij Trappist-1, omdat hij niet goed verklaart waarom de planeten allemaal ongeveer even groot zijn als de aarde.

Credit: ESO/N. Bartmann/spaceengine.org

Migratie van gruis en kiezels

De Amsterdamse onderzoekers komen nu met een model waarbij gruis en kiezels migreren in plaats van complete planeten. Het model begint bij kiezels die van ver richting de ster zweven. Zulke kiezels bestaan voor een groot gedeelte uit ijs. Als de deeltjes in de buurt van de zogeheten ijslijn komen, het punt waar het warm genoeg is voor vloeibaar water, krijgen ze nog een extra portie waterdamp te verwerken. Daardoor klonteren ze samen tot een protoplaneet. Daarna beweegt de protoplaneet nog wat dichter naar de ster en onderweg zuigt hij als een stofzuiger zoveel kiezels op dat zich een planeet ter grootte van de aarde vormt. De planeet beweegt vervolgens nog wat verder naar binnen en maakt ruimte voor een nieuwe planeet.

De crux, aldus de Amsterdammers, zit hem in het samenklonteren op de ijslijn. Daarbij verliezen de klonten namelijk water. Dat water kan vervolgens weer gebruikt worden door de volgende lading kiezels die in aantocht is uit de buitengebieden van de stofschijf. Dit proces kon zich bij Trappist-1 herhalen totdat er zeven planeten waren gevormd.

IJslijnmodel

Onderzoeksleider Chris Ormel: ‘Voor ons kwam Trappist-1 met zijn zeven planeten als een welkome verrassing. Wij doen al langer onderzoek aan samenklonterende en stofzuigende kiezels en we zijn ook al een tijd bezig met het verfijnen van ons ijslijnmodel. Door de ontdekking van Trappist-1 konden we ons model met de werkelijkheid gaan vergelijken.

De komende tijd willen de Amsterdamse onderzoekers hun model verfijnen. Daarnaast gaan ze computersimulaties uitvoeren om te kijken hoe hun model standhoudt bij verschillende begincondities. De onderzoekers verwachten nog wel wat discussie onder vakgenoten. Het model is namelijk vrij revolutionair omdat de kiezels vanuit het buitenste deel van de schijf helemaal naar binnen reizen zonder dat er veel gebeurt. Ormel: ‘Verder hoop ik dat ons model helpt bij het beantwoorden van de vraag over hoe uniek ons eigen zonnestelsel nu eigenlijk is ten opzichte van andere planetensystemen.

Bron: Universiteit van Amsterdam

Share

Comments

 1. Aangezien de reacties gesloten zijn in de topic over klimaat verdrag wil ik hier even reageren op Piet.

  Piet zegt:

  8 juni 2017 op 19:27

  Het was te verwachten: het standaard-trucje van extreem rechts wordt van stal gehaald. Peter kruipt gauw in de slachtofferrol door te zeggen dat ik hem voor nazi heb uitgemaakt. Dat deed ik niet, Peter begon daar zelf over. Net zoals hij zelf begint over intense haat. Tja, daar weet men bij extreem rechts alles van, toch?

  Je link verwijst naar een site vol ‘liegen met statistieken’. Meerdere van de gevallen die je aanhaalt zijn allang gedebunked. Als je zelf de moeite zou nemen om er eens echt in te duiken, dan zou je zien dat de extreem rechtse kliek waar jij bij hoort, bezig is met een zeer smerige soort indoctrinatie. Laag opgeleide mensen met rechtse sympathieën zijn makkelijke slachtoffers voor dit soort troep. Eigenlijk heb ik best wel een beetje medelijden met jou. Dus vooruit: nog een hele fijne avond.

  Beste Piet, ik vraag me toch echt af waarom jij mij extreem rechts noemt? Heb je daar een definitie van? En zo ja wat heeft dat te maken met wat ik typ?

  En blijkbaar raak ik toch een raak punt met de klimaat hysterie en klimaat hoax want blijkbaar vind jij het nodig om denegrerend te doen, en mijn blijkbaar lage opleiding erbij moeten halen ( ik heb overigens 2 vakopleidingen gedaan waar ik trots op ben (en ik ben blij dat ik niet op een universiteit heb gezeten waar daar word inderdaad geindoctrineerd waar je mij overigens ook van beschuldigd), want blijkbaar weet je dan niks, en kun je geen boeken lezen en zelfstandig nadenken.

  Of is het mischien om mij laag opgeleid te noemen jij jezelf hoog opgeleid kan noemen, en je daarbij per definitie (zogenaamd) alles beter weet dan iemand met een lagere opleiding? Of zou het kunnen zijn dat je inhoudelijk eigenlijk geen echte argumenten hebt, waarom de aarde eigenlijk al meer dan 16 jaar niet opwarmt? Of dat je eigenlijk geen echt antwoord hebt op het feit dat c02 een essentieel onderdeel is van wat het leven op aarde nodig heeft, en dat kolen en ruwe olie (en uiteindelijk de benzine waar we op rijden) eigenlijk overblijfselen zijn van bomen en planten, en door dat weer terug geven aan de natuur, de bomen en planten die het nodig hebben om zuurstof uit te stoten weer kunnen groeien als een tierelier? Zodat er nog meer groen komt wat uiteindelijk er weer voor zorgt dat c02 opgenomen word enz enz enz.

  En je hebt gelijk wat je zegt over het debunken maar dat geld helaas de andere kant op, de klimaat leugens zijn inderdaad debunked:)

  Eerst was er het gat in de ozon laag, is zomaar vanzelf dicht gegaan.
  Toen zou er een ijstijd komen, maar die kwam maar niet.
  Toen was er de opwarming van de aarde, maar die kwam niet.
  Toen dachte ze goh we noemen het gewoon klimaat verandering, want ja dat doet het namelijk al 4 miljard jaar hahaha,

  En dat allemaal om een globale belasting kunnen heffen:)

  En zeggen dat je medelij met mij hebt, is op de eerste plaats een leugen, gezien de denegrerende toon die je aanslaat, en nogmaals de intense haat die jij voelt jegens mij.

  Met vriendelijke groeten,
  Peter

 2. PS

  Ik hoop dat jullie Olaf en Arie deze bijdrage niet verwijderen, ik ben hier niet om te trollen maar vind dat ik best mag reageren als iemand niet inhoudelijk maar persoonlijk reageerd om mij bijdrage niet met feiten onderuit te halen, maar door mijn geloofwaardigheid ter discussie te stellen.

  • Peter, ik had de discussie gesloten omdat het niet meer ging over het onderwerp, te weten Elon Musk die vanwege het opzeggen van het klimaatakkoord uit diverse adviesorganen stapte. Zal ook hier gebeuren als het niet meer gaat over het onderwerp van de blog.

   • Obelix zegt

    En voor off-topic-discussies hebben we toch de AstroCorner ?
    Zo moeilijk is het niet om daar je onderwerp te plaatsen. 😉

    Groet, Paul

 3. Beste Obelix ik kan daar niks plaatsen want ik ben niet aangemeld op deze website.
  Ik heb wel een filmpje wat daar geplaats kan worden uit 2014. Daarin word alles goed uitgelegd. Dus mischien kan iemand deze discussie daar plaatsen hij is er belangrijk genoeg voor!
  https://www.youtube.com/watch?v=SyUDGfCNC-k

  • Monique zegt

   Volgens John Coleman kunnen we de boel de boel laten? Vergeet hij de flink groeiende wereldbevolking niet? Hij vergelijkt het heden met periodes van heel lang geleden en doet vervolgens alle huidige ellende af met “It’s natural”
   Monique Suspecting

   Meneer heeft het grootste deel van z’n leven erop zitten, maar wat met de rest? Zou hij de indrukwekkende documentaire: Before The Flood gezien hebben?

   Nah, er zal vast wel eens ten onrechte naar Global warming worden gewezen, maar om alles af te rekenen op angstzaaiing en geldgraaiing gaat wat ver.

   Mijn gut feeling zegt dat we onze aarde gezond moeten houden. Eerst opknappen, dan gezond houden door het beter aan te pakken.

   Before The Flood

 4. Beste Peter , Marcel Crok ,Marianne Zwagerman ,wetenschapjournalisten…?
  hebben ong dezelfde mening ..mag toch ..?

 5. Beste Monique ea als je het nu nog niet begrijpt dat het 1 grote leugen is, dan wil je het ook niet begrijpen…

  • Olaf van Kooten zegt

   Sorry, niet alleen Monique gelooft niet in je verhaal, ik mag wel zeggen dat dit voor de hele astroblogs-redactie geldt. Dergelijke samenzwerings-nonsens zal nooit door ons verspreid worden. Bovendien hebben we meerdere keren gezegd dat de discussie on-topic moet blijven, in dit geval dus de Trappist-planeten. Voor overige discussies is de Astrocorner bedoelt!

 6. Dat de gehele redactie hier zijn ziel heeft verkocht aan de onwaarheid die klimaat histery heet, weet ik zelf ook wel.

  In jullie vak moet je wel mee doen met de cult want anders word je nergens meer uitgenodigd. En krijg je de nodige informatie ook niet om een blog te maken.Dat snapt iedereen die hier mee leest ook wel denk ik.

  Ik zeg dit ook niet voor jullie maar voor al die honderden mischien duizenden bezoekers van deze site, die zijn of haar ziel niet hoeven te verkopen om ergens aan mee te mogen doen, maar die zelf willen en kunnen nadenken als zij de andere kant van de informatie ook krijgen, (die ze alleen nooit te horen of te zien krijgen omdat anders het hele kaarten huis instort) zodat zij zelf een afweging kunnen maken. Wij zitten in een informatie oorlog niks meer en niks minder.

  • Peter, de redactie verkoopt z’n ziel aan helemaal niemand. Wij houden ons bezig met onze hobby en dat is ruimtevaart en sterrenkunde. Ik ben je reacties meer dan zat. Jij bent niet meer welkom hier.

Speak Your Mind

*