28 maart 2024

Twee nieuwe maantjes van Jupiter ontdekt

Overzicht van de zogenaamde buitenmanen van de planeet Jupiter. Dat zijn alle manen behalve de vier kleine binnenmaantjes en natuurlijk de vier grote Galileïsche satellieten. Credit: Scott Sheppard.

Dankzij de opkomst van nieuwe en supergevoelige telescopen hebben astronomen de laatste vijftien jaar een groot aantal kleine maantjes ontdekt bij de reuzenplaneten in het zonnestelsel. Zo heeft men in de periode tussen 2000 en 2003 maar liefst 46 maantjes ontdekt bij de planeet Jupiter! Daar zijn er nu twee bijgekomen: S/2016 J1 en S/2017 J1, waarmee het totaal op 69 manen is gekomen. Beide meten slechts één tot twee kilometer in doorsnede en zijn met een magnitude van 24 nauwelijks zichtbaar voor zelfs de beste telescopen. S/2016 J1 bevindt zich op een gemiddelde afstand van bijna 21 miljoen kilometer vanaf de wolkentoppen van Jupiter en doet ongeveer 1,65 jaar over één omloop. S/2017 J1 bevindt zich op een nog grotere afstand van 23,5 miljoen kilometer en doet maar liefst 2,01 jaar over een rondje Jupiter. Beide maantjes hebben een zogenaamde retrograde omloopbaan (net zoals de meeste manen van Jupiter), wat betekent dat zich in de ‘verkeerde’ richting rondom de gasreus draaien. Dergelijke verre en onregelmatige omloopbanen suggereren dat deze maantjes elders in het zonnestelsel zijn ontstaan en later zijn ingevangen door het zwaartekrachtveld van Jupiter.

Bron: Sky and Telescope

Share

Comments

  1. Obelix zegt

    DE gasreuzen in ons zonnestelsel hebben, dacht ik, allemaal een ringenstelsel. Met daarin ‘objecten’ die qua massa kunnen oplopen van een zandkorrel tot een maan.

    Is er in deze eigenlijk een definitie voor een ‘maantje’ ?
    [ bv net zo als dat er ook een definitie is die planeten scheidt van dwergplaneten?]

    Groet, Paul

    • Olaf van Kooten zegt

      Nee, de scheiding tussen “moon”, “moonlet” en “ring particle” is erg wazig en niet heel precies gedefinieerd, helaas.

    • Olaf van Kooten zegt

      Overigens heeft Jupiter slechts een stofring en dus is bij die planeet is het onderscheid al wat duidelijker 😉

      • Obelix zegt

        Als ik je andere post goed begrijp, kan ik bij wijze van spreken een zandkorrel “op de korrel nemen”, er het gewicht en de baan van vastleggen.
        Dan heb ik toch al een maantje vastgelegd / gedefinieerd?

        En elke ‘oud komeet’ en ingevangen TNO’s worden maantjes …. 🙁 😀
        Raar.

        Groet, Paul

  2. Noemt men een maan dan ook niet een natuurlijke satelliet? Een object in een baan rondom een (dwerg) planeet.
    Dus maan, rotsblok, zandkorrel of hoe je het ook noemt……het is in principe een satelliet. Dus daarmee is een naam vastgesteld……lijkt me hahaha.
    Ik ben ook maar een leek natuurlijk.

Speak Your Mind

*