20 april 2024

Hot Jupiter…maar dan net effe anders

Jupiter 8 Juni 2017

en dus bedoel ik met deze “Hot Jupiter”  uiteraard NIET de hete exoplaneet-versie maar gewoon het simpele feit dat deze Jupiter door mij geschoten ende gekiekt is terwijl,   zoals dat dan zo plastisch wordt omschreven…”de kraaien dood van het dak vielen” en trouwens  nog steeds vallen,  daar het nu toch wel effe een beetje heel erg ongelofeloos akelig HEET is…aarrggghhhh,  tijd om onder mijn steen te kruipen!!!

Maar goed….aangezien er een zekere bekende voetballende Nederlander ooit eens heeft gezegd dat elk nadeel meestal ook wel een voordeel van enigerlei soort schijnt te hebben, kan ik sinds gisteravond be-amen dat “deze goede man” daarin zomaar eens volkomen gelijk kan hebben, daar ik waarlijk heerlijk in korte broek (met daaronder “voor de liefhebbers” waarschijnlijk de witste benen in ons eigenste Universum..jawel!!) en T-shirt een avondje voor de deur op de stoep zeer plezant Jupiter heb mogen “webcammen”. Enne….ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen……dit plaatje is absoluut geen “Damian Peach-kwaliteit” (zie astrofoto van de dag).

Omgeving……dampend hete binnenstad Dordrecht en gebruikte webcam…mijn inmiddels alweer behoorlijk ouderwetse Philips ToU pro…..zijn zomaar een paar kwaliteits-beperkende zaken…..en toch ben ik happy met dit plaatje.  Zonnestelsel-fotografie is voor mij echt niet meer dan een leuk astrofotografisch “bijpretje” en Jupiter kieken is nu vooral even een leuk tijdverdrijf om die ranzige periode van de “grijze nachten” door te komen.

Voor diegenen voor wie die kreet “grijze nachten” onbekend in de oren klinkt, dit is de periode zo ergens tussen midden Juni en midden Augustus waarbij op onze Nederlandse geografische (noorder)breedten de zon niet ver genoeg onder de (noordelijke) horizon zakt om de (korte) nachtperiode zogenaamd “astronomisch donker” te maken. In scandinavië is het dan nog heftiger stukken minder gezellig als Sterrenkunde je hobby is,  want daar blijft het gewoon heel de nacht schemeren en kan het zuurgekoesterde astro-speelgoed een dikke twee manden al helemaal een dikke laag spinnerag verzamelen en voor je het weet lijkt ie op Arie z’n telescoop…ach en wee!!!

Jupiter staat des avonds nu nog redelijk hoog aan de zuidwestelijke hemel en het is altijd weer “een sport” om te proberen Juup zo vroeg mogelijk, dus nog tijdens de blauwe avondschemering, “uit de lucht te plukken”. Ik had em gisteravond om 10.30 “bij de klo….” eh…in de smiezen! Met de 20cm F6 Newton op de EQ6 voor de deur op straat (aanspraak altijd verzekerd en ook altijd heel gezellig…behalve dan tijdens die 90 seconden dat de webcam in business is!!), een hele fijne klassieke (!!!) oude windows 98 HP omnibook  met een “digitaal touwtje” vastgeknoopt aan de philips ToU pro webcam in combinatie met een 3X Barlow. Ik heb een “avi-filmpje” geschoten van 90 seconde en met 20 frames per seconde geeft dat 1800 frames waar ik de volgende dag (ofwel twee uurtjes voor het nederpennen van dit blogje) Registax 5 op los heb gelaten. Uiteindelijk bleven er tijdens deze Registaxsessie er zo’n 500 van de 1800 frames over en die zijn tot dit ene nevenstaande plaatje verwerkt.

Het (nog steeds!!) mooie van die “webcam/registax-revolutie”  vind ik het nog immer verbazingwekkende  en  prettige gevoel van “verdwenen planetaire blindheid”…..Visueel planeet waarnemingen doen heb ik, zeker in mijn Novice-jaren, als best wel behoorlijk frustrerend ervaren….”echt geen reet te zien aan die saaie soepballen” maar sinds de digitale webcamrevolutie is dat soort van “astro-chagrijn” toch wel in mijn mentale zwart gat-beerput verdwenen.

Ik hou  zelfs speciaal nog een hopeloze oude “natte opname” van Jupiter (een klein ranzig geel bolleke met vaag iets van twee zwarte equatoriale bandjes erop) in mijn astronomisch foto-album om mijzelve vooral toch maar nederig en dankbaar te houden met de kwaliteit van plaatjes welke ik nu kan schieten, als U begrijpt wat ik hiermede bedoel te zeggen?!  We leven als het gaat om de edele kunst van het hemelplaatjes schieten echt in een gouden eeuw, met hartelijke dank aan alles het digitale betreffende!!!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Monique zegt

  Gaaf plaatje Jan, zelfs met de maan Callisto! Hier mijn “hot” Jupiter die ik zelfs in mijn zonnejurkje
  ’s nachts heb staan filmen. Volgens mij vloog er ook nog een kleine vleermuis tegen m’n knotje (die vliegen hier nogal als het schemerig wordt) Monique What!
  Ach, en toen ik toch bezig was heb ik Saturnus er ook maar op gezet.

  Enfin, met zulke temperaturen is het ’s nachts buiten in ieder geval goed toeven.
  Lang leve de ventilator!
  Happy Monique Moments

  • Jan Brandt zegt

   Hé Monique….voor de “emotionele warmte” van jouw ozo mooie sfeertekening zet ik met alle liefde van de wereld juist alle ventilatoren UIT om er zoveel mogelijk van op te kunnen nemen!!
   “Astropret in zomerjurk”….klinkt als een titel van een heel goed boek!!
   1 (mijn stukkie) + 1(jouw stukkie) is in dit geval voor mij “3”!!..
   Afijn….Mijn welgemeende dank hiervoor!!!

   • Monique zegt

    Maar Jan…die ventilator is geen overbodige luxe in mijn geval.
    Ik sleep hem overal mee naar toe, zelfs de badkamer in Monique Mischievous Grin
    Ondanks al dat opgestoken haar van mij (type vogelnest), vind ik het maar broeierig WARM.
    Monique Itching

Speak Your Mind

*