13 april 2024

Planetarium4E: 4 studenten bouwen een app voor begeleiders en amateur-astronomen

Xander, Jelle, Thibault en Ian, de leerlingen die een sterrenkunde app maakten. Credit: SSVI/Planetarium4E

Xander, Jelle, Thibault en Ian zijn eindejaarsleerlingen van het Ensorinstituut te Oostende (België). Voor hun eindwerkstuk bedachten de  ICT leerlingen dat ze een telefoonapplicatie wilden bouwen. Ze maakten een app voor het goede doel “Sterren Schitteren Voor Iedereen” onder leiding van ICT docent Johan Pyfferoen. Ze kozen hiervoor omdat ze dit een waardevol project is waar zij zich voor wilden inzetten.

Sterren Schitteren Voor Iedereen richt zich met name op kansarme kinderen en kinderen in de het speciaal onderwijs. Het doel van het goede doel is om waarnemen door de telescoop voor álle jeugdigen toegankelijk te maken. Zij kunnen een beroep doen op het project en er zo voor zorgen dat zij een telescoop krijgen. Het idee is van Jean Pierre Grootaerd en Harrie Rutten. Gesteund en gesponsord door verschillende grote namen. Voor meer informatie http://www.kijkerbouw.be/nl/content/sterren-schitteren.

Het goede doel heeft begeleiders/vrijwilligers die de scholen of wijkgebouwen bezoeken en uitleg geven over de omgang met de telescoop. De app is ook gemaakt voor deze begeleiders, maar uiteraard schittert deze app ook voor iedereen. Nou ja voor iedereen… voorlopig wel voor iedereen met een Android telefoon. Voor iOS is Planetarium4E binnenkort ook te downloaden.

De studenten laten het hier niet bij zitten. Ze gaan alle vier verder met hun studie. Ian gaat verder in Game Development en de anderen gaan een studie programmeren doen in Howest Brugge. Het is goed mogelijk dat dit eindwerkstuk voor het goede doel nieuwe deuren opent. Ze nemen alle kansen aan die ze krijgen. Kleine of grotere projecten. Ze zijn niet bang om deze uitdaging aan te gaan.

Wil je ook een kijkje nemen wat deze leerlingen hebben gepresteerd? De app is makkelijk te gebruiken. Er zit een planetarium in, een quiz, de sterrenbeelden etc. Dit alles is in een mooi, fraai jasje gestoken. De app blijft in ontwikkeling en wordt steeds verbeterd. Planetarium4E downloaden: (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spacejourney).

[Update 2 juli 11.10 uur] Jean Pierre Grootaerd, één van de initiatiefnemers van Sterren Schitteren voor Iedereen, heeft mij naar aanleiding van deze blog benaderd. Hij zegt dat de vier leerlingen hebben besloten om er tijdens de vakantie en de komende tijden aan verder te werken. Er komt ook een gedeelte over ruimtevaart in. Binnenkort gaat hij met hen daarover overleggen samen met Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte. Jean Pierre, bedankt voor je aanvulling.

Share

Comments

  1. Ik (en de leerlingen) zijn heel erg blij met dit artikel. Hoe meer downloads en hoe meer reviews hoe beter het wordt. Dinsdag 5 juli gaan we inderdaad bij Dirk Frimout thuis. De app wordt gebruikt bij het project ‘sterren schitteren voor iedereen en bij de spinoffs van dit project: ‘An astronomers project for alle people’ en Science4Girls’; http://www.armandpien.be/page/science4girls
    Van deze projecten is Frank De Winne Peter. Deze laatste sprak woensdag laatst een videoboodschap in voor alle projecten. Komt volgende week online !

  2. Andy Duforet zegt

    Proficiat mijn zoon

  3. En op maandag 12 maart nam ik deze vier studenten mee voor een rondleiding doorheen het EAC. Opleidingscentrum voor astronauten in Keulen. Frank de Winne leidt daar dit centrum.

Speak Your Mind

*