30 mei 2024

Melkweg bevat minimaal 100 miljard bruine dwergen

Artistieke impressie van een bruine dwerg van het T-type. Credit: NASA / JPL-Caltech

De Melkweg kan ruim 100 miljard bruine dwergen bevatten, zo blijkt uit onderzoek van een internationaal team van wetenschappers. Bruine dwergen zijn objecten die qua eigenschappen tussen sterren en planeten in zitten. De massa van dit soort objecten is onvoldoende om tot waterstoffusie over te gaan, zodat het feitelijk mislukte sterren zijn.

Desondanks kunnen pasgeboren bruine dwergen helder stralen en zelfs een beetje aan fusie doen. We hebben het dan niet over waterstoffusie, maar over de fusie van deuterium en lithium. Beide isotopen zijn echter snel uitgeput, waarna de bruine dwerg langzaam zal afkoelen. Oudere exemplaren zijn voldoende afgekoeld om wolken en “weer” te hebben – dit maakt ze vergelijkbaar met planeten.

Nadat de eerste bruine dwerg in 1995 werd ontdekt, zijn astronomen snel gaan beseffen dat dergelijke objecten normale bijproducten moeten zijn van de processen die normaal gesproken tot sterren en planeten resulteren. Vrijwel alle ontdekte bruine dwergen bevinden zich relatief dicht bij de zon, zeg maar binnen 1500 lichtjaar. Dat is niet verwonderlijk, omdat bruine dwergen weinig licht uitstralen en dus bijna onzichtbaar zijn. Alleen pasgeboren bruine dwergen stralen vaak voldoende licht uit om opgepikt te worden door onze telescopen.

Bruine dwergen die zijn aangetroffen in de jonge sterrencluster RCW 38. Credit: Koraljka Muzic, University of Lisbon, Portugal / Aleks Scholz, University of St Andrews, UK / Rainer Schoedel, University of Granada, Spain / Vincent Geers, UKATC / Ray Jayawardhana, York University, Canada / Joana Ascenso, University of Lisbon, University of Porto, Portugal / Lucas Cieza, University Diego Portales, Santiago, Chile. The study is based on observations conducted with the VLT at the European Southern Observatory.

Goed, nu hebben astronomen hun ogen gericht op stervormingsgebieden om meer bruine dwergen te vinden. Bij een survey die is verricht in 2006 is gebleken dat het stikt van de bruine dwergen in de jonge sterrencluster NGC 1333 – ongeveer half zoveel als ‘normale’ sterren. Om te achterhalen of dit toeval is, hebben astronomen in 2016 gekeken naar de verder gelegen sterrencluster RCW 38 (die zich bevindt op een afstand van 5500 lichtjaar). Wat blijkt nou: ook in dit geval zijn ongeveer half zoveel bruine dwergen als sterren gevonden.

De onderzoekers concluderen dat de situatie in NGC 1333 en RCW 38 als typisch beschouwd moet worden voor de situatie in de rest van de Melkweg. Aangezien het melkwegstelsel ruim 200 tot 400 miljard sterren bevat, moeten er dus 100 tot 200 miljard bruine dwergen rondwaren door ons kosmische sterreneiland!

Het volledige vak-artikel over het onderzoek kan hier ingezien worden.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Comments

 1. Waar je dan meteen aan denkt is of bruine dwergen hun aandeel hebben in donkere materie. Hier wordt die vraag beantwoordt: https://astronomy.stackexchange.com/questions/10384/why-arent-brown-dwarfs-the-dark-matter .
  Maar als we nu ff aannemen dat dit nog maar een fractie is van de daadwerkelijke aantallen, je kan immers geen volledig afgekoelde exemplaren waarnemen (die feitelijk al sinds de eerste stervorming een eindeloos leven hebben), dan blijft dit m.i. toch een interessante optie die men tot nu toe niet voorzag bij gebrek aan deze IR data.

  • Enceladus zegt

   Mmm, bruine materie dus. We konden toch al geen chocola van die donkere materie maken.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Obelix zegt

    Dat de Maan niet van kaas was, wist ik ondertussen wel. Maar ik begrijp dat er nog heel wat objecten van Chocolade te vinden en te exploiteren zijn.
    Fijn. [ Heel fijn om precies te zijn. 🙂 ]

    Groet, Paul

 2. Wybren de Jong zegt

  Als gewone sterren voor het grootste deel in tweetallen ontstaan (als dubbelsterren), geldt dit dan ook voor bruine dwergen?
  Hebben ze daar in dit onderzoek ook naar gekeken, hoe groot de factie van dubbelster-bruine-dwergen is op het totaal aantal bruine dwergen?

 3. Nog ff voortbordurend op DM, er zit sinds 18 april 2017 een dikke halo om onze melkweg van aantoonbaar waterstofgas, zie :https://scitechdaily.com/astronomers-provide-first-detection-diffuse-hydrogen-halo-surrounding-milky-way/ . Daarvoor was het er nog niet, en dáárvoor was de aarde plat. Waarom geen DM halo van chocoladebruin “kuiper belt” achtig onwaarneembaar koud ruimtepuin dat overblijft van mislukte sterformaties? Is dat niet de meest simpele verklaring voor DM zonder elementaire deeltjes te postuleren die zich alleen rond sterrenstelsels ophouden?

 4. Folkert zegt

  Bruine Dwergen ! Klinkt een beetje discriminerend, zoiets als Zwarte Pieten. Eigenlijk moeten we ze een andere naam geven, dit kan niet meer zo.
  Wie heeft suggesties?

 5. hebben Bruine Dwergen eigenlijk een korst , ?
  of zijn ze volledig vloeibaar met een dampkring ?

  • Obelix zegt

   Bruine Dwergen zijn een soort van “(Super) Grote Gasreuzen”.

   Als er al sprake is van een ‘vaste-stof korst’ dan zit dit ergens als rotsblok verstopt in het centrum van de ‘protoster’ en ligt het niet als een velletje over de bolle oppervlakte.

   Wat je ‘ziet’ aan de buitenkant, is volgens mij allemaal plasma: gassen/vloeistoffen die zo’n hoge temperatuur en druk hebben dat er van ‘normale’ chemische verbindingen geen sprake meer is; en door die hoge temperatuur (ruim hoger dan de kritische temperatuur) is er ook geen verschil meer tussen gas en vloeibaar.

   Groet, Paul

   NB ik sluit niet uit dat zelfs onze Zon een dergelijke rotsblokje als “massief” kerntje heeft. 😉

   • Olaf van Kooten zegt

    Alleen jonge bruine dwergen zijn vooral plasma. Als ze afkoelen, worden de omstandigheden vergelijkbaar met die van Jupiter. Ik denk trouwens niet dat bij de temperaturen die heersen in de kern van de zon enige vorm van vaste materie kan bestaan, ongeacht de druk.

    • Obelix zegt

     Misschien inderdaad niet als een klomp vaste(!) stof(Solid) , maar de Zon zal toch echt wel ruimschoots meer ijzer(Fe), Nikkel(Ni), Silicium(SI), Zuurstof(O) en al ‘die andere metalen’ bevatten dan al de planeten in het Sol-stelsel. En ik neem aan dat die ‘metalen’ zich in de zonnekern ophouden.
     Dan zal daar geen ruimte meer voor Waterstof(H) en fusieproducten (He e.d.) zijn…

     Naar mijn idee gebeurd dat proces niet in de (exacte) kern van Sol. 😛

     Groet, Paul 🙂

    • Olaf van Kooten zegt

     Inmiddels vinden in de exacte kern geen fusieprocessen meer plaatst, maar heeft zich hier een “as” opgehoopt van vooral helium. Ik snap trouwens jouw stelling wel, waar bevindt het grootste deel van de zware metalen zich waarmee de zon geboren is? Precies in die heliumkern? Misschien, ik weet het eigenlijk niet! Ik ga het eens opzoeken 🙂

     • Obelix zegt

      Olaf, ik weet het ook niet !
      Mijn stelling is eigenlijk een schot voor de boeg.

      In de Aardse omstandigheden is Waterstof het lichtste element, maar het is ook een gas.
      Andere elementen, ‘metalen’, zoals koolstof, aluminium en silicium zijn zwaarder. Helemaal zwaar zijn ijzer en nikkel (of zelfs kwik, goud en uraan).
      Maar hoe is dat als de elektronenschillen er af zijn ( we spreken immers over plasma, zijn alle elektronenschillen er dan af ?)
      De (blote) atoomkernen van alle elementen zouden mijns inzien ongeveer dezelfde dichtheid moeten hebben, want ze bestaan uit dezelfde bouwstenen (neutronen + protonen) Die elektronen zitten natuurlijk ook in die ‘plasma-soep’, anders zou die soep ‘lading’ hebben…. En wat doet dat met de dichtheid?
      – – –
      In oudere verder opgebrande sterkernen( bv eerste generatie) laten ze nog wel eens een plaatje zien van een soort ui. Verschillende (wederom) schillen met verschillende samenstellingen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Supernova
      Die zwaardere kernen blijven dan kennelijk toch redelijk op hun plek rond de kern: ‘drijven’ niet de hele ster door, en is geen(?) vermenging met andere lagen/schillen.
      Waarom zou dat wel zo zijn als die zwaardere kernen “van meet af aan” in een 2e generatie ster zitten.
      Ik vermoed dan ook een ‘klontering’/ uitzakking naar de sterkern van alle ‘metalen’…

      – – –
      @ Olaf
      Als je wat vindt, zou ik het heel graag horen… ook (VOORAL !) als ik er volledig naast zit. 😀

      Groet, Paul

 6. jammer eigenlijk dat het Licht zo langzaam is !!
  anders konden we die en andere koele kikkers met een ad random laserbeam een beetje aanstralen zodat ze hun aanwezigheid zouden verraden .
  altijd meer en sneller , daar gaan we voor.

  • Monique zegt

   Sneller dan licht? Ik kwam een tijdje terug iets over de Fluxliner tegen. Wat is dat, hoe werkt dat dan?
   Offtopic, dat wel.
   Enfin, ik kwam steeds dezelfde naam tegen van ene Mark McCandlish. Een illustrator in de militaire luchtvaart van geclassificeerde projecten. McCandlish kreeg grote problemen toen hij een Top Secret project had getekend wat niet de bedoeling was (?) In deze documentaire meer informatie over de geschiedenis,fysica en technologische mechanismen met betrekking tot sneller dan licht reizen, antizwaartekracht, nulpuntenergie.

   Wat ik mij nou afvraag bij (al) die “topsecret” informatie is dat wij het toch allemaal op internet langs zien komen. Hoeveel procent serieus zou je dat kunnen nemen? Deels zal het wel groter gemaakt worden dan het is, maar toch.

   Tja, en nou we het toch weten zou ik zeggen “doe er wat mee” Monique Suspecting

   http://markmccandlish.com/

Speak Your Mind

*