24 mei 2024

16-jarige vwo-scholier Ward de Ridder wint Nederlandse Sterrenkunde Olympiade

(c) Elmer Spaargaren

De 16-jarige scholier Ward de Ridder van het Antoniuscollege te Gouda (4 vwo) heeft de elfde Nederlandse Sterrenkunde Olympiade gewonnen. Ieder jaar organiseren de Nederlandse astronomen deze olympiade voor havo- en vwo- scholieren.

Dit jaar was het Groningse Kapteyn Instituut gastheer van de tien finalisten. Deze tien waren geselecteerd op basis van een pittige online-voorronde. De tien finalisten brachten vorige week drie dagen in Groningen door en kregen daar zes masterclasses van stafastronomen. Ook brachten zij als onderdeel van de finale een bezoek aan de Westerbork-telescoop en de LOFAR-radiosterrenwacht in Exloo.

Na de masterclasses volgde een examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de colleges zijn behandeld. Op basis daarvan wees de jury de winnaar aan. De olympiade werd afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking.

De hoofdprijs is traditiegetrouw een reis naar het Roque de los Muchachos-observatorium op het Canarische eiland La Palma, waar de winnaar zelf met een professionele telescoop naar het heelal mag kijken. De winnaar van 2017, Ward de Ridder, mag in het voorjaar van 2018 mee naar de telescopen van deze Brits-Nederlandse sterrenwacht op La Palma. Zijn commentaar: “Het was een enorm leuke finale, en ik ga nu goed nadenken wat ik volgend jaar wil gaan waarnemen.”

De voorzitter van de organisatie, prof. Peter Barthel: “Wat mij vooral deugd deed was dat de meisjes dit jaar voortreffelijk vertegenwoordigd waren bij de Sterrenkunde Olympiade. Vijf van de tien finalisten waren meisjes.” Carmen Hoek (16) uit Harlingen won de tweede prijs, de derde prijs was voor Tabitha de Haan (16) uit Dokkum. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

  1. Elisabeth zegt

    Hey Arie,
    Misschien kan je de titel van de blog aanpassen. Ik was echt wel een beetje verrast dat een zes-jarige de Sterrekunde Olympiade had gewonnen. ;D

    Maar eender hoe, een dikke proficiat voor alle deelnemers ! Super ! 😀

  2. Oeps, foutje! Monique, bedankt voor het verbeteren. 🙂 We hebben vast slimme zesjarigen, maar zo slim zijn ze denk ik ook weer niet.

Speak Your Mind

*