28 mei 2024

De Galaxy Zoo bestaat tien jaar!

Credit: Galaxy Zoo

Dinsdag 11 juli is het precies tien jaar geleden dat de Galaxy Zoo werd gestart, het online Citizen Science project waarbij vrijwilligers over de gehele wereld meedoen om sterrenstelsels te classificeren. Op 11 juli 2007 ging de eerste versie van de Galaxy Zoo online, gestart door een clubje sterrenkundigen, waaronder Chris Lintott, Kevin Schawinski en William Keel. De bedoeling was dat de deelnemers foto’s zouden bekijken van sterrenstelsels, die in het kader van de Sloan Digital Sky Survey zijn gefotografeerd door de telescoop van het Apache Point Observatorium in Arizona (VS). Het ging om zo’n 900.000 sterrenstelsels. Computerprogramma’s kunnen de sterrenstelsels niet betrouwbaar classificeren, iets wat mensen echter gemakkelijk kunnen. Het classificeren van de stelsels zou jaren in beslag nemen als er enkel een paar astronomen mee bezig zouden zijn, één student die 24 uur per dag werkte zou 3 tot 5 jaar nodig hebben. Maar met 10.000 of 20.000 vrijwilligers zou het allemaal veel sneller kunnen. Op 11 juli 2007 ging niet alleen de Galaxy Zoo website online, ook verscheen een oproep op de BBC website om deel te nemen.

En dat werkte: in korte tijd waren er al 100.000 deelnemers, die meededen om de sterrenstelsels ‘morfologisch in te delen’ – te classificeren in spiraalstelsels, elliptische stelsels of onregelmatige stelsels – en na 175 dagen hadden die vrijwilligers maar liefst 40 miljoen classificaties gemaakt, ieder stelsel van de SDSS database was 38 keer bekeken. Nu tien jaar later kunnen we vaststellen dat de Galaxy Zoo een enorm succes is geweest. Niet alleen werd Galaxy Zoo 1 opgevolgd door 12 andere versies [1]Galaxy Zoo 1, Galaxy Zoo 2, Galaxy Zoo Mergers,Galaxy Zoo Supernovae, Galaxy Zoo Hubble, Galaxy Zoo CANDELS, Radio Galaxy Zoo, Galaxy Zoo Quench, Galaxy Zoo DECALS 1, Galaxy Zoo DECALS2 + SDSS, … Lees verder, waarvan op dit moment de Radio Galaxy Zoo nog actief is, maar ook werd het onderdeel van de Zooniverse, een grote online paraplu van allerlei Citizen Science projecten die daaronder vallen, niet alleen op het gebied van sterrenkunde.

De Galaxy Zoo bracht enkele grote ontdekkingen met zich mee, waarvan ‘Hanny’s Voorwerp‘ (zie afbeelding hierboven) en de ‘the Green Pea galaxies‘ de meest bekende zijn. Om het tienjarig bestaan van de Galaxy Zoo te vieren werd vandaag in Oxford, de geboortestad van de Galaxy Zoo, een workshop gehouden over de morfologie van sterrenstelsels. In de eerste sessie van de workshop, die via livestream te volgen was, ging Chris Lintott, één van de founding fathers van de Galaxy Zoo, in op het ontstaan en verdere ontwikkeling van de Galaxy Zoo. Deze sessie zie je hieronder.

In totaal heeft de Galaxy Zoo 57 wetenschappelijke artikelen opgeleverd over sterrenstelsels, waarvan er hier 53 zijn te bekijken. Namens het Astroblogs team wil ik het Galaxy Zoo team feliciteren met het jubileum!

Voetnoten

Voetnoten
1 Galaxy Zoo 1, Galaxy Zoo 2, Galaxy Zoo Mergers,Galaxy Zoo Supernovae, Galaxy Zoo Hubble, Galaxy Zoo CANDELS, Radio Galaxy Zoo, Galaxy Zoo Quench, Galaxy Zoo DECALS 1, Galaxy Zoo DECALS2 + SDSS, Illustris, UKIDSS en tenslotte de Galaxy Zoo Bar Lengths.
Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Is de rest van de workshop ook ergens te bekijken?

Speak Your Mind

*