Site pictogram Astroblogs

Oppervlak van Mars blijkt (nog) giftiger dan gedacht

Credit: NASA

De kans dat we ooit leven zullen aantreffen aan het oppervlak van de Rode Planeet is zojuist een stuk kleiner geworden. Het blijkt namelijk dat zoutmineralen die aanwezig zijn op Mars funest zijn voor microben. In een laboratoriumtest op aarde is immers gebleken dat zogenaamde perchloraten dodelijk zijn voor een algemene bacteriesoort. Gelukkig zijn perchloraten alleen ‘actief’ bij een hoge temperatuur, terwijl het op Mars heel koud is.

Helaas is gebleken dat de giftige substantie ook door UV-straling geactiveerd kan worden en daar heeft Mars bepaald geen gebrek aan. Perchloraten zijn niet het enige probleem waar microben mee te kampen hebben op de Rode Planeet. Ook allerlei andere substanties, zoals waterstofperoxide en rood ijzeroxide, hebben een zeer negatief effect op levende cellen – om maar te zwijgen over de UV-straling op zich!

Natuurlijk heeft men de effecten slechts op één bacteriesoort kunnen testen, zodat het allerminst zeker is dat perchloraten voor alle bacteriën dodelijk zijn. Aanvullend onderzoek is daarom zeker noodzakelijk. Zelfs als zou blijken dat perchloraten voor de meeste (aardse) microben dodelijk zijn, betekent dat weinig voor eventueel aanwezige bacteriën die onder het oppervlak leven.

Het is daarnaast natuurlijk volstrekt mogelijk dat Martiaanse microben geëvolueerd zijn om de negatieve effecten van perchloraten te mitigeren. Overigens heeft het geheel één groot voordeel: het is onwaarschijnlijk dat de Marsrovers en -landers de Rode Planeet ooit besmet hebben met aards leven 🙂

Bron: Phys.org

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten