28 maart 2024

Supernovarestant blijkt ware stoffabriek

This artist's illustration of supernova 1987A reveals the cold, inner regions of the exploded star's remnants (red) where tremendous amounts of dust were detected and imaged by ALMA. This inner region is contrasted with the outer shell (blue), where the energy from the supernova is colliding (green) with the envelope of gas ejected from the star prior to its powerful detonation.

Artistieke impressie van het restant van supernova 1987A. De stoffabriek wordt gevormd door de rode wolk in het centrum. Credit: A. Angelich; NRAO/AUI/NSF

Astronomen hebben voor het eerst een rijke verscheidenheid aan moleculen waargenomen in het centrum van een geëxplodeerde ster, waaronder formylium (HCO+) en zwavelmonoxide (SO). De moleculen zijn waargenomen in het supernovarestant van SN 1987A, op een afstand van 163.000 lichtjaar. Men heeft verder ook koolmonoxide (CO) en siliciumoxide (SiO) waargenomen. Voorheen dachten astronomen dat bij het geweld van een supernova alle aanwezige moleculen vernietigd zouden worden. Dat klopt ook wel, maar de detectie van enkele onverwachte moleculen laat zien dat de vurige dood van massieve sterren ook kan leiden tot koude gaswolken die ware stoffabrieken blijken te zijn De resultaten van het onderzoek laten zien dat zodra het supernovarestant is afgekoeld tot -200 graden Celsius, de volop aanwezige zware elementen gekoppeld worden tot allerlei rijke moleculen, die zelf weer stofdeeltjes vormen. De moleculen in kwestie zijn overigens aangetroffen met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, die met zijn gevoelige microgolf-ogen in staat is om dwars door gas- en stofwolken heen te turen.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Comments

  1. Obelix zegt

    Dat 30 jaar na de fatale SN 1987 A lokaal de temperatuur al is gedaald tot onder de 200° Celsius, vinf ik wel bijzonder.
    Dat komt toch hopelijk niet omdat de neutrino’s indertijd al 3 uur voor de explosie waren vertrokken. 😛

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*