18 mei 2024

Astronomen zien kosmisch Welpje langzaam verhongeren

Credit: SDSS Collaboration

Astronomen hebben een primitief sterrenstelsel gespot die aanwijzingen zou kunnen bevatten over het jonge universum. Het stelsel in kwestie wordt het Welpje genoemd (omdat het zich bevindt in het sterrenbeeld Grote Beer) en staat op het punt om te worden verorberd door zijn grote buurman. Voordat het zover is, zal het buurstelsel het Welpje eerst van alle stervormende gas beroven.

Het tweetal stelt astronomen in staat om het proces van het “overhevelen van gas” in detail te bestuderen. Bovendien is het Welpje weinig veranderd sinds zijn ontstaan en wordt het geacht veel “maagdelijk” gas te bevatten, dan ons hopelijk meer zou kunnen vertellen over de heersende omstandigheden in het jonge universum.

Het Welpje en zijn boze buurman, het grand design spiraalstelsel NGC 3359, staan op een onderlinge afstand van 250.000 lichtjaar en op een totale afstand van circa 50 miljoen lichtjaar vanaf de aarde. Het gas van het Welpje wordt langzaam aangetrokken door NGC 3359, die 10.000 keer meer sterren bevat dan het Welpje en vergelijkbaar is met onze Melkweg.

Wie zien wellicht het onderdrukken van een maagdelijk sterrenstelsel tijdens diens allereerste passage langs een Melkwegachtig reuzenstelsel“, aldus het hoofd van het onderzoeksteam. “Het is zeldzaam dat zo’n klein sterrenstelsel nog altijd voldoende gas bevat om nieuwe sterren te maken in de directe nabijheid van een grote buur. Het geeft ons een mooie kans om dit proces in detail te bestuderen. In de toekomst zal het grote sterrenstelsel alle gas verwijderd hebben uit het Welpje, die daarna langzaam zal uitdoven“.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Comments

  1. Folkert zegt

    staat op het punt om te worden verorberd ! onderlinge afstand van 250.000 lichtjaar !

    Hoelang gaat dat duren? Wat is de naderingssnelheid ?

    • Olaf van Kooten zegt

      Oh daar zullen gerust miljoenen jaren overheen gaan hoor. Maar als je dat vergelijkt met de kosmische tijdschaal van miljarden jaren, is dat behoorlijk “binnenkort” 😉

Speak Your Mind

*