16 juli 2024

Jawel, daar zijn Juno’s foto’s van de Grote Rode Vlek op Jupiter

Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason Major

In de nacht van afgelopen maandag op dinsdag (10 > 11 juli) vloog NASA’s ruimteverkenner Juno bij z’n nieuwste perijove vlak boven de Grote Rode Vlek van Jupiter. Om 03.55 uur bereikte Juno de kortste afstand tot de bovenste toppen van het wolkendek van Jupiter – kortste afstand was toen 3500 km – en 11 minuten en 33 seconden later vloog Juno op 9000 km hoogte boven de beroemde Grote Rode Vlek, de wervelstorm op Jupiter die daar al eeuwen woedt en die momenteel 16.350 km groot is, 1,3 keer zo groot als de diameter van de aarde. Nog nooit was een menselijk instrument zo dicht in de buurt van de Grote Rode Vlek. Alle acht wetenschappelijke instrumenten van Juno hebben de passage gebruikt om de storm waar te nemen. Eén van die instrumenten van de JunoCam, de camera aan boord van Juno. Die maakte talloze foto’s, die hier te zien zijn. De NASA heeft toestemming gegeven om de ruwe foto’s te bewerken en dat heeft geleid tot vele prachtige afbeeldingen met versterkte kleuren, zoals de foto hierboven en beneden.

Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstadt

De foto’s zijn zeer gedetailleerd en ze tonen een wirwar aan donkere, geaderde wolkenslierten, die de diepte van de ovale storm induiken. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Indrukwekkend! Dichter bij de Grote Rode Vlek dan ze groot is.
    Ik ben (via de link) bij NASA gaan kijken. Op sommige foto’s ‘van de GRV), m.n. degene die je kunt vergroten, zie je enkele kleine lichtpuntachtige … puntjes. Zijn die echt, of ligt het aan de camera?

  2. Monique zegt

    In dit filmpje gaat het over hoe groot het oog van Jupiter vergeleken met de aarde. Voor zover men weet is de rode vlek op Jupiter meer dan 300 jaar geleden ontdekt (350 jaar in het filmpje)

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_rode_vlek

    Offtopic: Ik werd door de plaatjes op dit blog geïnspireerd en heb een paar uur geleden een heerlijke ovenschaal met eigengemaakte lasagne gemaakt. Heerlijke vers gesneden groente (1 prei,1 courgette,1 rode ui, 3 wortels,2 rode puntpaprika’s, champignons), kipgehakt en verse bladen lasagne. Tussen de laagjes en groentemengsel 300 ml eigengemaakte bechamelsaus (25 gr boter,30 gr bloem, 300 ml melk, beetje nootmuskaat-peper-Keltisch zeezout) én dunne magere plakjes ontbijtspek. Voor de afwerking wat blaadjes basilicum van mijn plantjes geknipt en erover gestrooid…heerlijk. Lasagne Jupiter.

Speak Your Mind

*