4 december 2022

Student ontdekt Tatooine-planeet rondom twee sterren met een baan zoals die van Pluto

Voorstelling van de ontdekte exoplaneet, die om twee sterren draait. Credit: USQ Media Design

Exoplaneten die om twee sterren draaien, zoals de planeet Tatooine van Luke Skywalker in Star Wars, hebben sterrenkundigen eerder al ontdekt. Maar de ontdekking van de planeet die om de dubbelster KIC 5095269 draait is in twee opzichten bijzonder. Ten eerste omdat die planeet, welke zo’n 7,7 keer zo zwaar als Jupiter is, ontdekt is door een student sterrenkundige en niet door een professional, ten tweede omdat de planeet een langgerekte baan heeft, die ten opzichte van het vlak waarin de twee sterren om elkaar draaien flink ‘helt’ (zie de afbeelding hierboven en onder).

Illustratie van de baan van KIC 5095269(AB) b (Credit afbeelding: Getley et el)

In dat laatste opzicht lijkt de planeet op Pluto, die ook zo’n aparte baan in het zonnestelsel beschrijft. Planeet KIC 5095269(AB) b, zoals ‘ie officieel heet, draait in 237,7 dagen om de dubbelster heen. De dubbelster zelf bestaat, zoals de naam al zegt, uit twee componenten, waarbij de secundaire ster (B) in 18,7 dagen rondom de primaire ster (A) heen draait. Ster A is 1,2 keer zo zwaar als de zon, ster B 0,51 keer.

De dubbelster was al bestudeerd met de Kepler ruimtetelescoop, maar de exoplaneet was daarbij niet gevonden. Door nauwkeurige analyses van de gegevens van Kepler kon student Kelvin Getley, verbonden aan het Australian Astronomical Observatory (AAO), bepalen dat er een zware planeet om de twee sterren draait. En da’s allemaal terug te lezen in dit vakartikel, dat Getley met enkele betrokken sterrenkundigen schreef en dat is gepubliceerd in the Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Bron: AAO.

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Als ik het vakartikel goed lees, dan heeft de periode van 18,7 dagen betrekking op de rotatie van ster B rond ster A. De periode van 237,7 heeft betrekking op de rotatie van de planeet rond de beide sterren (AB).

  2. De planeet “draait in 237,7 dagen om de primaire ster (A) en in 18,7 dagen om de secundaire ster (B)”, lees ik, maar dat valt niet goed te snappen. De grote orbit is die van de planeet om de twee sterren, denk ik, de kleine die van de ene ster om de andere (wellicht B om A). Toch?

  3. Wybren was mij voor. Dat is twee voor één, een koopje dus! 🙂

  4. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Haha bedankt voor de meldingen jongens, het is aangepast 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: