3 december 2023

Enorme, relatief nabije supercluster van sterrenstelsels ontdekt

Credit: IUCAA

Astronomen hebben een zeer uitgestrekte cluster van sterrenstelsels aangetroffen in het sterrenbeeld Vissen. De cluster vormt één van de grootste structuren in het “nabije” universum en bevindt zich op een afstand van 4 miljard lichtjaar vanaf de aarde.

Superclusters vormen de grootste coherente structuren in het zogenaamde “kosmische web”. Dit fijnmazige netwerk bestaat uit filamenten vol sterrenstelsels (de superclusters), afgewisseld met uitgestrekte leegtes. Het resulterende patroon, dat iets wegheeft van een spinnenweb, overspant het volledige waarneembare universum.

De nieuw ontdekte supercluster, die Saraswati is gedoopt, bevat tienduizenden sterrenstelsels, meet zo’n 600 miljoen lichtjaar in diameter en heeft een totaal “gewicht” van 20 miljoen miljard zonnemassa’s. Hiermee is de supercluster qua grootte vergelijkbaar met de Laniakea-supercluster, waartoe de Melkweg behoort.

De naam Saraswati is afkomstig uit heilige Indiase geschriften en is de oude Hindoe-naam voor de Godin van de Hemelse Rivieren. In het moderne India wordt Saraswati vereert als de godin van kennis, muziek, kunst, wijsheid en natuur.

De ontdekking van Saraswati vormt een uitdaging voor de standaard theorie over de evolutie van het universum, het zogenaamde “Koude Donkere Materie” model. Volgens dit model is het ontstaan van een dergelijke structuur namelijk niet mogelijk binnen de huidige leeftijd van het heelal! Dat betekent dat onze theorieën over de groteschaal-structuur van het universum wellicht aan herziening toe zijn.

De twee grootste clusters van sterrenstelsels binnen de Saraswati-supercluster: Abell 2631 (links) en ZwCl 2341.1+0000 (rechts). Saraswati bevat in totaal 43 clusters van sterrenstelsels. Credit: IUCAA/NASA

Bron: Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics

Share

Comments

 1. Etienne Durinck zegt

  Hoe verder we kunnen kijken. Hoe zekerder we zijn. Het enige wat we kunnen doen is blijven hokken.

 2. Als het ontstaan van een dergelijke structuur niet mogelijk is binnen de huidige leeftijd van het heelal, geldt dat dan ook voor andere superclusters, m.n. onze Laniakea-supercluster?

 3. Ill Matilled zegt

  Als de lancering en installatie van de James Webb maar goed gaat.

  Indien error en sabotagevrij zijn we ‘in for a treat’ dat jaren gaat duren met alle gevolgen van dien.

  ????????????

  • Die laatste alinea snap ik niet helemaal. Eh… helemaal niet.

   • Ill Matilled zegt

    Onhandig geformuleerd maar als de space telescope eenmaal in de L2 zit en alles werkt volgens specificaties dan kan je ervan uitgaan dat er een stroom aan berichten zal komen net zoals de bovenstaande post.

    Dat gezegd, ben benieuwd wat er in een Void echt zit en wat de functie is op super-cluster schaal.

 4. Obelix zegt

  Ik krijg niet een duidelijk beeld van wat ik hier eigenlijk lees, maar is het juist als ik denk dat we nu 4 van deze enorme astronomische structuren hebben ontdekt?

  1 ) de Laniakea
  waar wij zelf deel van uit maken; 100 biljard zonmassa’s ; 520 miljoen lichtjaar doorsnede

  2 ) Grote Muur
  200 miljoen lichtjaar verder op; 500*300*15 miljoen lichtjaar groot

  3 ) Grote muur van Sloan
  1 miljard jaar verder op; 1,37 miljard lichtjaar lengte ( de grootste structuur)

  4 ) de Saraswati / Sarasvati
  “slechts” 4 miljard jaar verder op; 20 biljard zonmassa’s; miljoenlichtjaar in diameter.

  Of vergelijk ik nu appels met peren?

  Help, Paul. 😉

 5. Etienne zegt

  Begint er meer en meer naar uit te zien dat lang niet alles uit één oer knalletje is ontstaan. En trouwens, hoe ver kunnen we momenteel in het heelal kijken. Wat kunnen we nu zien van wat er werkelijk allemaal is ? Een duizendste ? Een miljoenste ? Een miljardste ? … ?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: