14 juli 2024

Twee jaar na New Horizon’s #plutoflyby komt NASA met nieuwe kaarten van Pluto en Charon

Kaarten van Pluto en Charon. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Lunar and Planetary Institute

Op 14 juli 2015 vloog NASA’s ruimteverkenner New Horizons langs Pluto, z’n maan Charon en de andere kleinere manen. Prcies twee jaar later, vrijdag 14 juli 2017, kwam de NASA met nieuwe gedetailleerde kaarten van het oppervlak van Pluto en Charon. Het zijn hoge resolutiekaarten van het oppervlak en de topografie van de twee hemellichamen, die tijdens de #plutoflyby, zoals de scheervlucht op Twitter genoemd werd, zijn gemaakt door New Horizons’ Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) en de Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC). Op de kaarten, waarvan de links naar de versies in volle resolutie hieronder te vinden zijn, zijn enkele markante punten gemarkeerd, te weten “S” en “T” van Sputnik Planitia en Tartarus Dorsa op Pluto en “C” voor Caleuche Chasma op Charon. Voor sommige cube-bestanden is speciale software nodig om te openen, welke je hier kan vinden: USGS ISIS Planetary Image Processing Software. De resolutie van de foto’s bij de evenaar van Pluto is 300 meter per pixel.

New Horizons is inmiddels onderweg naar z’n nieuwe doel, KBO 2014 MU69, waar ‘ie op 1 januari 2019 aan zal komen. Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*