Site pictogram Astroblogs

Extreem verre, superheldere supernova waargenomen

Credit: D. Gerdes and S. Jouvel.

Astronomen hebben een superheldere supernova waargenomen in een sterrenstelsel op 10 miljard lichtjaar afstand. De krankzinnig heldere explosie was even helder als het totale licht van 300 miljard sterren! Op het moment van de explosie was het heelal slechts 3,5 miljard jaar oud en bevond het heelal zich in een fase waarin de meeste sterren gevormd werden.

Superheldere supernovae zijn tien tot honderd keer zo helder als een ‘normale’ supernova. Welke natuurkundige processen verantwoordelijk zijn voor deze extreme helderheid is nog onduidelijk. Vermoedelijk ontstaan ook deze supernova’s vanuit het instorten van een supermassieve ster. Maar waarom verschillen ze dan van normale sterrenexplosies?

Sterrenkundigen vermoeden dat de “voorgangers” van superheldere supernova’s metaalarme sterren zijn, dus sterren die nauwelijks elementen bevatten die zwaarder zijn dan waterstof en helium. Modellen hebben namelijk uitgewezen dat metaalarme sterren een groter deel van hun massa kunnen vasthouden voordat ze supernova gaan.

Het klopt inderdaad dat superheldere supernovae vooral gevonden worden in kleine sterrenstelsels met een lage massa. Dergelijke sterrenstelsels hebben vaak de neiging om metaalarm te zijn – dat betekent dat ze nauwelijks zwaardere elementen bevatten.

De recordbrekende supernova in kwestie, die door het leven gaat als DES15E2mlf, ging echter ‘af’ in een normaal, massief sterrenstelsel. Dat kan verklaard worden door het feit dat 3,5 miljard na de oerknal zelfs de grotere sterrenstelsels onvoldoende tijd gehad hebben om het interstellaire medium (waaruit nieuwe sterren ontstaan) te verrijken met “metalen”.

Bron: UC Santa Cruz

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten