Site pictogram Astroblogs

Waarom de gehypte ontmoeting met een zwart gat supersaai was

The artist's illustrations in the top panels represent a possible explanation for a recent increase in X-ray flares from Sgr A* seen by three telescopes including Chandra. As part of a long monitoring campaign, astronomers observed Sgr A* as a mysterious object called G2 appeared to pass close to the Milky Way's supermassive black hole. The timing of G2's passage could suggest that material from G2 caused the surge in X-ray activity, but it is also possible that this unrelated behavior of Sgr A*. The image at the bottom of the panel is Chandra's view of the region around Sgr A*, where red, green, and blue show low, medium, and high-energy X-rays detected by Chandra, Credit: NASA/Chandra

Credit: [ESO/S. Gillessen/MPE/Marc Schartmann

Drie jaar geleden zoemde het in de sterrenkundige wereld van opwinding – een massieve gaswolk lag namelijk op ramkoers met het supermassieve zwarte gat in het centrum van het melkwegstelsel. Helaas bleek er weinig te gebeuren en is het gevoel van opwinding als een nachtkaars uitgedoofd. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat dit niet verwonderlijk was!

In 2014 werd een object ontdekt die binnen een afstand van 36 lichtuur zou komen van Sagittarius A*, het zwarte gat in het centrum van de Melkweg. Het was de verwachting dat het object, dat G2 werd gedoopt en vermoedelijk een gaswolk zou zijn, hierbij aan stukken gescheurd zou worden. Hierbij zou een groot deel van het materiaal opgeslokt worden door het zwarte gat. Het was de verwachting dat Sgt A* hierbij tijdelijk zou opvlammen en flink in helderheid zou toenemen. Helaas bleef het beloofde vuurwerk achterwege. Jammer!

Maar waarom gebeurde er zo weinig? Een team van wetenschappers heeft een reeks driedimensionale hydrodynamische simulaties gedraaid om meer duidelijkheid te verschaffen over de kwestie. Het blijkt dat Sagittarius A* slechts een paar procent van de massa van G2 heeft opgeslokt – te weinig om tot spectaculaire gevolgen te leiden. Volgens de onderzoekers moet dit betekenen dat slechts een klein deel van de massa van G2 uit een gaswolk moet hebben bestaan. De rest van G2 moet dan een compact object zijn geweest, wellicht een kleine ster, die het hele gebeuren overleefd heeft.

Bron: Royal Astronomical Society

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten