25 mei 2024

Zomergalerij: daar schuift 2014 MU69 – New Horizon’s nieuwe doel – even voor een ster langs

credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Goed naar de ster in het midden kijken. Die zie je korte tijd even verdwijnen en weer oplichten. Het is aan naamloos sterretje, maar wat er voor langs schoof en de ‘eclips’ veroorzaakte is wel bekend, namelijk 2014 MU69, het Kuiperbelt Object (KBO) in de buitenste regionen van ons zonnestelsel waar de Amerikaanse ruimteverkenner New Horizons naar onderweg is. Op 1 januari 2019 moet ‘ie daar vlak langs vliegen. KBO 2014 MU69 schoof op 17 juli gezien vanaf de aarde voor de ster langs en dat is vanaf diverse plaatsen op aarde waargenomen en gefotografeerd. Eerder – op 3 juni en 10 juli – gebeurde hetzelfde bij andere sterren. Daaruit bleek dat de KBO minder groot is dan men aanvankelijk dacht. Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Obelix zegt

  Quote : “Het is één naamloos sterretje, … ”

  Zijn die er nog? Sterren die geen naam en (catalogus-)code hebben? Ik had gedacht dat alle sterren zo ondertussen wel gecodeerd en beschreven zouden zijn. 😕

  In die eerdere blog van 9juli2017 schreef je dat KBO 2014 MU69 kleiner was dan men begin van dit jaar verwachte, is die verwachting wederom bijgesteld?
  Ik zie maar 1 maal afname van het licht, betekend dat dan dat men nu de mogelijkheid uitsluit dat we met een ‘zwerm-fragmenten’ te maken hebben?
  De baan van MU69 heeft men kennelijk al wel akelig precies vastgelegd, anders was deze “occultatie” niet voorspeld, of zie ik dat verkeerd?

  Groeten uit een mistroostig Drenthe, Paul

  • Ill Matilled zegt

   Sterren met een naam zijn de hoge, willekeurige uitzonderingen. En dan ook nog eens in het zichtbare quadrant van het Universum laat staan de rest die we nooit zullen kunnen waarnemen.

   • Obelix zegt

    Klopt ! 🙂 Sterren met een Uitspreekbare(!) naam zijn er relatief weinig, maar een code is ook als een naam.

    En dat is mijn punt een beetje, het betreft uiteraard niet een ster die geen code(!) en geen beschrijving heeft waar die op welk moment zich bevindt.
    Niet alleen de baan van MU69 is precies bekend, maar ook de positie van (1)Aarde en (2)dit wel degelijk bekende sterretje, anders was de voorspelling van een occultatie simpelweg onmogelijk.

    [ Daarnaast zijn er heel veel sterren die zich buiten onze waarnemingshorizon of simpelweg buiten onze interesse bevinden. Denk maar eens aan al die enkelvoudige sterren in de Andromeda… 🙂 ]

    Groet, Paul 🙂

Speak Your Mind

*