29 maart 2024

Breakthrough Starshot lanceert kleinste satelliet ter wereld

Credit: BREAKTHROUGH Initiative

Vorig jaar is in het kader van Breakthrough Initiatives het plan opgezet om een vloot aan kleine ruimtescheepjes te sturen naar onze dichtstbijzijnde ster, Alpha Centauri. Het project staat bekend als Breakthrough Starshot en draait helemaal op lichtgewicht “nanoscheepjes” die met een duizelingwekkende snelheid naar de sterren reizen.

Nu is het project een belangrijke stap dichterbij gekomen, aangezien voor het eerst zes test-scheepjes gelanceerd zijn, die momenteel in een baan rond de aarde draaien. De mini-ruimtescheepjes staan bekend als Sprites en wegen slechts vier gram, terwijl ze niet veel groter zijn dan 3.5 centimeter. Ruimtevaart-ingenieur Zac Manchester is al tien jaar bezig met het ontwerp van de Sprites en hij ziet zijn droom langzaam dichterbij komen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat dergelijke mini-ruimtescheepjes ooit een snelheid van 20% de lichtsnelheid moeten kunnen halen. Met zo’n snelheid duurt de reis naar de maan slechts zeven seconden, terwijl de afstand naar Alpha Centuauri binnen 20 jaar kan worden afgelegd. Zover zijn de knappe koppen bij Breakthrough Initiatives nog niet hoor!

De grote vraag is natuurlijk: hoe klein kun je een satelliet maken met behoud van functie? Een grote uitdaging wordt gevormd door de energiebron. Zo’n klein ruimtescheepje kan immers maar een klein beetje energie oogsten. Hoe zorg je ervoor dat dit genoeg is om met de aarde te kunnen communiceren? Voorlopig zullen de Sprites hun interstellaire reis nog niet kunnen maken. Maar de betrokken ingenieurs en wetenschappers zijn vastberaden. Ooit zullen hun “kindjes” op weg gaan naar Alpha Centauri.

Bron: Breakthrough Initiatives

Share

Speak Your Mind

*