4 december 2024

NASA zoekt iemand (m/v) die aarde beschermt tegen buitenaards leven

Credit: Ronald Emmerich

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is op zoek naar een ‘hoofd planetaire bescherming’. Die moet voorkomen dat ruimtevoertuigen per ongeluk deeltjes buitenaards leven meenemen naar de aarde. Het salaris: tussen de 124.000 en 187.000 dollar per jaar.

In de vacaturetekst staat dat de chef zich bezighoudt met het tegengaan van biologische vervuiling bij ruimtemissies. Dat betekent onder meer dat ruimtesondes, robotwagens en raketten geen organismen of bacteriën van de aarde mee de ruimte in mogen nemen, of andersom.

Als een aardse bacterie of microbe zich permanent op een andere planeet vestigt, zou dat ruimte-onderzoek kunnen bemoeilijken. Dan zouden we bijvoorbeeld onterecht kunnen denken dat we buitenaards leven hebben gevonden, legde het huidige hoofd planetaire bescherming, Catherine Conley (afbeelding hierboven), uit tegenover The New York Times. Of de vacature ook betekent dat zij vertrekt, is niet bekend.

Bang voor korstmos

Bij elke ruimtemissie moet het hoofd planetaire bescherming inschatten hoe groot het risico op vervuiling is. Daarvoor is een uitgebreide kennis nodig van ruimtevaart, wiskunde, natuurkunde en techniek.

Conley vertelde dat ze bij haar werk vooral bang is voor vervuiling door korstmos, een kruising tussen alg en schimmel. “Dat mos heeft vrijwel alleen steen en zonlicht nodig. En die twee dingen heb je ook op Mars.”

Pech voor Nederlanders

De baan werd in 1967 gecreëerd nadat de Verenigde Staten een internationaal verdrag voor ruimtevaart hadden getekend. Daarin staat dat de kans op vervuiling bij elke ruimtemissie niet groter mag zijn dan 1 op 10.000.

Voor de beste kandidaat ligt een driejarig contract Bij NASA klaar. Geïnteresseerden uit Nederland hebben pech: alleen Amerikanen kunnen reageren. Maar een schrale troost, ook bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA werkt een hoofd planetaire bescherming.. De tip voor deze blog kwam van Co van Driel, waarvoor dank! Bron: NOS.

Share

Comments

  1. Vacature is inclusief driedelig kostuum met bijpassende zonebril en verdedigingsmiddelen 🙂
    https://i.ytimg.com/vi/6rcvahLFLVU/maxresdefault.jpg

    • Ik heb het idee, Mardi, dat dat alleen voorschriften voor het lagere personeel zijn.
      The girl on top draagt zo te zien geen zonnebril. En bijpassende verdelgingsmiddelen… tja pepperspray bv past al in een klein spuitbusje. De foto biedt geen uitsluitsel. 😉

      Paul

  2. Te laat Monique What!

    De Mars Rovers die sinds januari 2004 Mars verkennen zijn namelijk besmet met taaie aardse bacteriën.
    https://www.nemokennislink.nl/publicaties/mars-bacterie-oud-nieuws

    No Littering on Monique

    Het beerdiertje:
    Ze zijn maar ietsje langer dan één millimeter, maar bijzonder indrukwekkend: beerdiertjes. Ze kunnen temperaturen van -272 tot 150 graden Celsius verdragen, kunnen tien jaar zonder water en laten zich ook niet gek maken door straling. In 2007 werden een paar duizend van deze beerdiertjes de ruimte ingeschoten.

    https://www.scientias.nl/enige-dier-dat-in-de-ruimte-kan-overleven-heeft-bizar-genoom/

    Maanbacteriën zijn afkomstig van NASA-wetenschapper.
    https://www.scientias.nl/maanbacterien-zijn-afkomstig-van-nasa-wetenschapper/

    Monique Microscope on EmojiOne 3.1

    Btw, wat moet ik me bij de uitvoering van de bescherming tegen buitenaards leven voorstellen?
    Ik neem aan dat de nieuwe ruimterobgeus toch niet de herbruikbare raketten van Spacex met de tuinslang gaat staan lopen te desinfecteren?

    Maar hoe dan?
    (bonus: http://www.astroblogs.nl/2015/03/27/kunnen-astronauten-tijdens-langere-missies-verkouden-worden/ )

    • De “PPO” is slechts verantwoordelijk voor NASA-missies, niet voor die van commerciële bedrijven. 😉

      Maar als chef(!) ga je uiteraard niet zelfstandig raketten met de tuinslang te ‘lijf’, daar heb je je mannetjes voor. De buitenzijde zal wel steriel zijn, door de ‘schurende werking’ van de atmosfeer bij terugkeer. 😉
      Maar dat geldt uiteraard niet voor de binnenzijde van terugkerende objecten. Men zal maar een planeet bemonstert hebben, blijkt bij terugkeer op Aarde plots dat er Monsters tussen de monsters te zitten. Oeps.

      [ Ik verwacht dat de commerciële bedrijven zich eveneens zullen moeten houden aan een wederzijdse steriliteit Aarde versus “Ruimte” . Misschien dat dat gecontroleerd zal worden door die Safety and Mission Assurance (SMA) Technical Authority , welke in de vacature wordt genoemd. 😕 ]

      • Goed opgemerkt Paul, dat spreekt voor zich dat “PPO” niet de troep van een ander gaat opruimen. Ik dacht slim te zijn door een combinatie te maken (NASA/Spacex). De oplettende lezer (zoals jij) zal meteen doorhebben dat de ontsmettingsdienst niet alleen voor NASA geldt om de wereld te redden.

        Maar ik vraag me toch af of het kwaad niet al is geschied (zie de links).
        We hebben de boel op maan en Mars toch al besmet? Of het is om erger te voorkomen. Monique Suspecting
        Citaat:”Dat betekent onder meer dat ruimtesondes, robotwagens en raketten geen organismen of bacteriën van de aarde mee de ruimte in mogen nemen, of andersom.”

        Ik heb de indruk dat het meer te doen is om ons eigen hachie te redden Monique Detective: Light Skin Tone on EmojiOne 3.1

    • Hier nog een wetenschappelijke versie van Loeb c.s. in Nature van Juli 2017 over de overlevingskansen in space van die beerdiertjes, Milnesium tardigradum.
      https://www.nature.com/articles/s41598-017-05796-x.pdf

  3. Ik ken wel een goeie, Mike Pence… die met zijn fikken niet van ruimtecapsules kan afblijven.
    Onder het motto, een ezel…. (vice president US)
    https://www.theguardian.com/us-news/2017/jul/08/mike-pence-touches-nasa-equipment-right-next-to-do-not-touch-sign

  4. Jurgen Kobierczynski zegt

    Het zou eens goed kunnen zijn dat dit een verdomd ambetant werk is dat vooral bestaat uit het schrijven en implementeren van procedures voor het tegengaan van contaminaties in cleanrooms. Er zijn geen specifieke kennisvereisten buiten engineering met een brede kennis in de planning van ruimteprojecten. Dat ruikt naar een functie met hoge verantwoordelijkheid zonder betrokkenheid bij de projecten die je moet overzien. In andere bedrijven noemen zo iemand een kwaliteits- of een veiligheidsmanager, maar bij de nasa moet dat een beetje specialer zijn dus noemen ze dat “hoofd planetaire bescherming”, zodat er maar genoeg volk afkomt op die vacature!

    • Jurgen, dan kan zo’n betrekking, ambetant werk dat vooral bestaat uit het schrijven en implementeren van procedures voor het tegengaan van contaminaties in cleanrooms, net zo goed door een ambtenaar gedaan worden op een afdeling bij Lucht- en Ruimterecht.

      Hmm, ineens klinkt het niet zo spectaculair meer Monique Technologist: Light Skin Tone on EmojiOne 3.0

Speak Your Mind

*