24 juli 2024

Gigantische storm gespot op de planeet Neptunus

Credit: N. MOLTER/I. DE PATER, UC BERKELEY/C. ALVAREZ, W. M. KECK OBSERVATORY

Op de planeet Neptunus is een omvangrijke storm tot ontwikkeling gekomen. Het stormsysteem is maar liefst 9000 kilometer lang (1/3de de diameter van de planeet) en dat is bijna even lang als de aarde breed is! Niet alleen de omvang van de storm is opmerkelijk, maar ook de locatie: aan de evenaar. Hier worden normaal gesproken nooit wolken waargenomen, laat staan een storm.

Het kolossale wolkendek is vermoedelijk het gevolg van een donker en wervelend hogedrukgebied, dat verankerd is in het diepe inwendige van de planeet. Zoals bij iedere atmosferische vortex zullen gassen gaan stijgen en afkoelen totdat ze hun condensatiepunt bereiken. Op dat moment zullen de gassen gaan condenseren tot wolken, net als op aarde gebeurd. Wel met één verschil: in het geval van Neptunus gaat het niet om waterdamp maar om methaan.

De achtste planeet vanaf de zon is trouwens de winderigste plaats van het zonnestelsel. Aan de evenaar van Neptunus komen windsnelheden voor van meer dan 2000 km/u en dat zal binnen de storm nog hoger zijn. De hoogst gemeten windsnelheid op aarde is, ter vergelijking, bijna 500 km/u en dat vind ik persoonlijk al spectaculair 😀

Bron: Keck Observatory

Share

Speak Your Mind

*