24 februari 2024

Vier aardachtige planeten ontdekt bij Tau Ceti, de dichtstbijzijnde op de zon lijkende ster

Credit: Fabo Feng.

Een internationaal team sterrenkundigen heeft bij Tau Ceti, een op de zon lijkende ster die slechts 12 lichtjaren van ons vandaan staat, vier exoplaneten ontdekt, die de grootte van de aarde hebben. De sterrenkundigen deden dat door analyse van bewegingen van de ster, zoals gedetecteerd met de de HARPS spectrograaf (European Southern Observatory, Chili) en de Keck-HIRES (W. M. Keck Observatory, Mauna Kea, Hawaï). De lichtste van de vier planeten heeft 1,7 keer de massa van de aarde en twee zijn ‘superaardes’, die gelegen zijn aan de rand van de leefbare zone van Tau Ceti, de zone waar water in vloeibare vorm kan voorkomen (zie afbeelding hierboven, waarin ook de vier rotsplaneten om de zon zijn te zien). De vier exoplaneten trekken door hun zwaartekracht iets aan de ster en dat levert continu wiebels op, die met de instrumenten waargenomen kunnen worden – variaties in de beweging van de ster, die slechts 30 cm per seconde kunnen bedragen. Sterrenkundigen werken er aan om variaties tot slechts 10 cm per seconde waar te nemen en dan exoplaneten te ontdekken, die echt op onze aarde lijken. Tau Ceti heeft ook een grote, dichte stofschijf en men denkt dat de planeten bij de ster daarom voortdurend bestookt worden met heftige bombardementen van kometen en planetoïden. Hier het vakartikel van de sterrenkundigen over de planeten bij Tau Ceti, dat gepubliceerd zal worden in the Astrophysical Journal. Bron: UCSC.

Share

Comments

 1. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Hoe zit het dan met planeten b, c en d?

  • Op basis van waarnemingen in 2013 dachten ze eerst dat er wel zes exoplaneten rondom Tau Ceti zijn. Maar nu blijkt het signaal van twee van zes niet echt te zijn. Blijven er vier over. Eh.. die derde ontbrekende exoplaneet kan ik even niet verklaren.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Zie ik het nou goed dat de planeten e en f precies op de grens van de goldilockzone van Taa Ceti zitten? De ene net te warm en de andere net te koud? Puur toeval (lees: pech)?

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*