21 juni 2024

Perseïden-meteoren bereiken komend weekend weer hun maximum

De radiant van de Perseïden op 13 augustus. Credits: Hemel.waarnemen.com.

De jaarlijks terugkerende meteorenzwerm der Perseïden zal komend weekend weer zijn maximum meemaken. Verwacht wordt dat op zondag 13 augustus 2017 rond 2 uur 20 á 25 meteoren per uur te zien zullen zijn. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 23:45 uur (zie het kaartje hierboven). De maan is in afnemende fase (naar Nieuwe Maan op 21 augustus toe, dat in de VS tot een totale zonsverduistering zal leiden) en zal na middernacht nog wel wat storen. Kijk bij voorkeur weg van de maan, waar de hemel het donkerst is.

De Perseïden vormen waarschijnlijk de meest bekende meteorenzwerm, zowel doordat dit een van de rijkste zwermen van het noordelijk halfrond is als door het feit dat het maximum van de zwerm bij ons in de zomervakantie plaatsvindt. De meteoren werden al in het jaar 36 gezien door de Chinezen, maar vreemd genoeg werd pas in 1835 duidelijk dat het hier om een jaarlijkse zwerm ging. De bron van de Perseïden is de komeet 109P/Swift-Tuttle met een periode van 133 jaar, en rond de perihelia van 1862 en 1992 werd een verhoogde activiteit van de meteoren waargenomen. De meteoroïden die de Perseïden veroorzaken bevinden zich voornamelijk net buiten de baan van de Aarde om de Zon, zodat de Aarde net langs de hoofdmoot beweegt.

Bron: Sterrengids 2017 + Hemel.waarnemen.com.

Share

Comments

  1. Ik heb m’n stretcher al in de blokhut gezet en ga hem uitvouwen als het niet te bewolkt is. Vaak is het hier in het westen minder bewolkt dan in de rest van Nederland (haha, maar toch) Ik heb al eens eerder geluk gehad om wat mooie meteoren als een soort stil vuurwerk over te zien komen. Dit is typisch een spektakel om vooral niet te druk bezig te zijn met instellingen van de camera.
    Monique watching Shooting Star

  2. Rond 21:45 toch de Canon 700D op m’n statief gezet. De wolken verdwenen daarna eigenlijk best snel. Wachten wachten wachten, de muggen beten in m’n kuiten en terwijl ik in de tussentijd wat verschillende instellingen uitprobeerde….zag ik er eentje langkomen…zoef voorbij.
    Vliegtuigen in het donker filmen is ook leuk (eind filmpje) Monique Content and Happy

  3. Wauw! Mooi gefilmd hoor! Als je dat nou heel regelmatig doet, dan zou er wel een keer een ufo op beeld gevangen moeten worden. 😉

Speak Your Mind

*