Stofhozen komen tien keer vaker voor op Mars dan gedacht

Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

De Rode Planeet wordt geplaagd door duivels. Het blijkt namelijk dat op Mars tien keer meer stofduivels voorkomen dan gedacht.

Stofduivels of stofhozen ontstaan rondom gebiedjes met een lage luchtdruk en zijn algemeen op Mars. Op de Rode Planeet zijn dergelijke wervelwinden verantwoordelijk voor het transporteren van stof naar de dampkring. Stofhozen kunnen ons veel vertellen over het klimaat op de Rode Planeet en kunnen bovendien gevaarlijk zijn voor toekomstige bemande ruimtemissies. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel stofduivels er eigenlijk voorkomen op Mars!

Natuurlijk kunnen de Marsrovers ons van dienst zijn. Deze staaltjes der moderne techniek hebben namelijk barometers aan boord, waarmee de luchtdruk gemeten kan worden. Helaas kunnen hiermee alleen de krachtigste stofhozen gedetecteerd worden – bovendien is het onmogelijk te weten of zo’n Marsrover zich in het centrum of juist aan de rand van een stofduivel bevindt.

Wetenschappers hebben nu statistiek toegepast om een beter beeld te krijgen van het totale aantal stofhozen op de Rode Planeet. Het blijkt dat op een willekeurige dag één stofduivel per vierkante kilometer zal voorkomen. Dat betekent dat deze wervelwinden ruim tien keer vaker voorkomen dan gedacht. Ook blijkt de gemiddelde stofhoos kleiner te zijn dan verwacht – maximaal 15 meter in doorsnede in plaats van 100 meter.

Nu meet het oppervlak van Mars ruim 145 miljoen vierkante kilometer. Dat betekent dat iedere dag miljoenen van dit soort stofhozen aan het oppervlak razen! Sterker nog, als je op een willekeurige plaats aan het oppervlak zou staan, is de kans groot dat je meerdere stofduivels zal zien. Deze kunnen overigens ruim een kilometer hoog worden!

Bron: New Scientist

Of we maandag 17.25 uur allemaal even naar de maan willen zwaaien

De LRO heeft eerder ook al zonsverduisteringen vanaf z’n baan om de maan gefotografeerd, zoals deze in mei 2012. Linksonder is Australië herkenbaar. De maanschaduw is de vage, donkere vlek bovenin. Credits: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Maandag 21 augustus rond 17.25 uur Nederlandse tijd moeten we allemaal even naar de maan kijken en dan zwaaien. Je zal op dat tijdstip nergens aan de hemel de maan zien, maar naar de zon kijken is net zo goed, want daar in de buurt is de maan, die op dat moment Nieuwe Maan is. Eh… naar de zon kijken doe je uiteraard wel op een goede en veilig manier, dus niet direct, maar met gebruik van bijvoorbeeld een eclipsbril. Op hetzelfde moment is in de VS de lang verwachtte totale zonsverduistering gaande. Het team van  NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) is van plan om op het genoemde tijdstip, als de schaduw van de maan over de aarde trekt, de LRO voor de verandering niet naar de maan te laten kijken, maar vanuit z’n baan om de maan naar de aarde. De LRO zal dan met z’n camera, de LROC die van die afstand een resolutie van 4 km/px heeft, naar de aarde kijken en foto’s maken. Nee, mensen zullen er niet op te zien zijn, maar het idee dat er op dat moment miljoenen mensen aan het zwaaien zijn naar de maan – en daarmee naar de LRO – is best fascinerend. Toch? Bron: NASA.